Ринок праці: Скільки людей в середньому по Україні претендують на одну вакансію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок праці: Скільки людей в середньому по Україні претендують на одну вакансію

Особисті фінанси
1804
Протягом першого кварталу 2016 року ринок праці показав стабільне зростання, що призвело до незначного збільшення конкуренції до кінця кварталу. В середньому з січня по березень на одну вакансію претендувало 3-4 вільних фахівця. Зарплатна політика компаній практично не змінилася.
Більшість роботодавців продовжують виплачувати зарплати в гривні, підвищуючи оклад тільки найефективнішим співробітникам. За даними кадрового порталу hh.ua, індексацію зарплат з урахуванням інфляції провели не більше 10% компаній.
У першому кварталі рівень конкуренції тримався в рамках стабільних значень. Найнижчий показник конкуренції спостерігався в січні, найвищий – в березні. В першу чергу це пов’язано з тим, що січень – період свят і тривалих вихідних. Відповідно, рівень активності здобувачів був трохи нижче звичайного.
Найвищі показники конкуренції були в Київській, Сумській, Чернігівській, Запорізькій та Полтавській областях. Найнижчі – переважно в західних регіонах України: Закарпатській, Львівській, Тернопільській і Чернівецькій області, а також в Херсонcькій.
Традиційно найвищою конкуренція була серед ТОП-менеджерів, юристів і початківців фахівців без досвіду роботи. Також до рейтингу тих, на чиї послуги попит значно менший за пропозицію, увійшли бухгалтера, фінансисти і кваліфіковані фахівці на виробництві.
У ТОП-5 проф. сфер з найнижчою конкуренцією лідирують працівники в сфері продажів, сервісних служб, робочий персонал, а також співробітники консалтингових і страхових агентств. Тут показники конкуренції становлять менше двох осіб на одне вакантне місце.
Ледь помітний ріст конкуренції свідчить про те, що на ринку праці немає пливу безробітних. Як показало опитування, роботодавці скорочують тільки неефективних співробітників або фахівців, звільнення яких не сильно позначиться на бізнесі компанії (технічний, обслуговуючий і адміністративний персонал). При цьому намагаються утримати ключових співробітників.
У першому кварталі 2016 року кардинальних змін у зарплатній політиці компаній не відбулося. У зв’язку з постійним зростанням курсу долара роботодавці, як і раніше, вважають за краще вказувати зарплати в гривні. Найвищі зарплати як і раніше пропонують IT-фахівцям і претендентам на великі посади в міжнародних компаніях (аутсорсинг, інвестиційна діяльність, розвиток бізнесу).
За даними опитування “білих комірців”, більшості з них не переглядали зарплату на 2016 рік. Індексація зарплат з урахуванням інфляції сталася не більше ніж в 10% компаній. На початку року оклад підвищили тільки тим, хто виконав KPIs і позитивно вплинув на бізнес-показники минулого року. В цілому зарплата зросла у кожного четвертого-п’ятого офісного співробітника. При цьому розмір надбавки, як правило, не перевищував 20% від колишньої суми.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас