Темпи інфляції у Великобританії в березні прискорюються до максимуму за 15 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи інфляції у Великобританії в березні прискорюються до максимуму за 15 місяців

Світ
154
Споживчі ціни у Великобританії в березні 2016 року зросли на 0,5% в порівнянні з тим же місяцем минулого року – це найвищі темпи інфляції з грудня 2014 року, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували підвищення цін в річному вираженні на 0,4%.
Зростання споживчих цін щодо попереднього місяця склав 0,4% при очікуваному експертами підйомі на 0,3%.
У лютому споживчі ціни зросли на 0,3% за рік і на 0,2% в порівнянні з січнем.
Більш істотне, ніж очікувалося, збільшення інфляції у Великобританії в минулому місяці пояснюється, зокрема, зростанням вартості авіаперевезень у великодні свята. У поточному році Великдень припав на березень, тоді як в минулому році – на квітень. Ціни на авіаквитки в березні 2016 року зросли на 23%, тоді як роком раніше їх підвищення склало лише 2,7%.
Крім цього, одяг і взуття подорожчали в березні на 1% щодо попереднього місяця і 1,4% в річному вираженні.
Тим часом, ціни на продукти харчування без урахування алкоголю знизилися на 0,6% в порівнянні з лютим і виросли на 1% щодо березня минулого року.
Індекс CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування, алкоголь, тютюн і енергоносії, в березні підвищився на 1,5%, що стало максимальним стрибком з жовтня 2014 року.
Інфляція у Великобританії залишиться нижче цільового рівня Банку Англії, що становить 2%, з 2013 року. За прогнозами ЦБ, показник складе 1,2% в першому кварталі 2017 року, тоді як раніше очікувалося підвищення інфляції до зазначеного періоду до 1,5%.
Роздрібні ціни (індекс RPI) зросли минулого місяця на 1,6% в річному вираженні і на 0,4% в порівнянні з лютим. Експерти в середньому прогнозували збільшення показників відповідно на 1,4% і 0,3%.
Саме індекс RPI використовується британськими роботодавцями при веденні переговорів про зарплату. Різниця в динаміці індексів CPI і RPI пов’язана з урахуванням витрат на житло в RPI, а також різними вагами авіатарифів, страхування і цін на бензин.
Також ONS повідомило у вівторок, що житло у Великобританії в лютому в середньому подорожчало на 7,6% в порівнянні з тим же місяцем минулого року. Таким чином, темпи зростання цін сповільнилися в порівнянні з 7,9% в січні.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас