Декретна відпустка: Юрист розповів про тонкощі його оформлення в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Декретна відпустка: Юрист розповів про тонкощі його оформлення в Україні

Особисті фінанси
4052
Юрист Михайло Присяжнюк розповів про нюанси оформлення декретної відпустки в Україні, а також про те, кому і скільки передбачено матеріальної допомоги.
Про це пише “Обозреватель” з посиланням на портал “Твій малюк”.
Жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю до пологів на 70 календарних днів, після пологів – 56 календарних днів і 70 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів, починаючи з дня пологів.
Сім’ям, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками вказана відпустка надається одному з батьків на їхній розсуд. Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Підприємство за рахунок власних коштів може надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати по догляду за дитиною більшої тривалості.
“Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабусею, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають дитину, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та одним із прийомних батьків. За бажанням батьків у період перебування їх у відпустці по догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома”, — зазначив юрист.
За його словами, декретна відпустка оформляється на підприємстві, де працює жінка, або в управлінні праці та соціального захисту, якщо не працює. Всі види державної допомоги сім’ям з дітьми, крім допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновителів, опікуна, піклувальника). Допомога по вагітності та пологах жінкам призначається і виплачується за місцем основної роботи.
Допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини. Опікунам зазначена допомога призначається на підставі рішення про встановлення опіки.
“Для призначення допомоги при народженні дитини потрібно звернутися до органу праці та соціального захисту населення. Виплати призначаються за умови пред’явлення: паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; свідоцтва про народження дитини, яке подається одним із батьків (опікуном), які постійно проживають з дитиною; заяви за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення; копії свідоцтва про народження дитини”, — розповів Присяжнюк.
Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом 36 місяців рівними частинами. У разі народження (встановлення опіки) двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.
Допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини.
Виплата допомоги при народженні дитини припиняється, якщо одержувач допомоги позбавлений батьківських прав, дитину у отримувача допомоги забрали без позбавлення батьківських прав, дитина тимчасово влаштована на повне державне утримання, опіка припинена, і якщо кошти на утримання не йшли безпосередньо на дитину.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас