Заробітки в міністерствах: Скільки грошей щомісячно йде на утримання чиновників Кабміну (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробітки в міністерствах: Скільки грошей щомісячно йде на утримання чиновників Кабміну (інфографіка)

Казна та Політика
1562
В уряді працює майже 7 тисяч чиновників, на їх утримання йде мінімум 18 мільйонів гривень щомісяця.
Про це інформує сайт “Доступ до правди”, повідомляє ЕП.
Журналісти з’ясували сукупну чисельність урядової армії чиновників і скільки заробляють в міністерствах рядові фахівці та їх керівники.
Всього в Кабінеті міністрів 17 міністерств, у штаті яких – майже 7000 постів (це без урахування МВС, структура якого реформується). Тільки для виплати “голих” окладів цих працівників потрібно близько 18 млн грн щомісяця. Якщо ж додати премії, надбавки та інші виплати, ця цифра зросте як мінімум удвічі.
Найдорожче платникам податків обходяться Міністерство юстиції і Мінекономрозвитку.
У Міністерства оборони – третя сходинка в рейтингу.
Найменше бюджетних коштів витрачають на утримання Міністерства інформаційної політики.
Взагалі не відреагувало ні на один запит журналістів Міністерство енергетики та вугільної промисловості, залишивши в секреті і кількість працівників і їх посадові оклади, і розмір зарплати міністра.
Слід сказати, що лише три міністерства надали документи в форматі “відкритих даних” – тобто прислали не просто скановані копії штатних розкладів, а Excel-файли з таблицями. Це Міністерство економічного розвитку, Міністерство аграрної політики та Міністерство екології.
Отже, згідно з наданими документами, провідні та головні спеціалісти міністерств отримують по 1378-2231 грн, начальники відділів та управлінь – 3491-3944 грн, директори департаментів – 4151-4981 грн, заступники міністрів – 6225-6640 грн.
Як відомо, оклад міністрів підвищили з грудня до 7636 грн.
Правда, винятком з цього правила стали керівники міністерств, підрозділи яких беруть участь в проведенні АТО. Зокрема, глава МВС Арсен Аваков заробив у 2015 році 207,5 тис. грн, тобто майже 17 300 грн на місяць.
Завдяки “мораторію” на премії та доплати інші міністри в середньому заробили 75-82 тисячі грн на рік, що цілком могло бути менше, ніж їх підлеглі. Схожу ситуацію минулого року мав і президент Петро Порошенко, який отримував в середньому 10 000 грн в місяць, а глава його адміністрації Борис Ложкін – майже 13 500 грн.
Заробітки голів Конституційного і Верховного Суду складають по 25-30 тис. грн на місяць, начальника Нацполіції Хатії Деканоїдзе – майже 100 тис. грн на місяць.
З настанням 2016 року “мораторій” на доплати і надбавки завершився, і вже в перші місяці нового року їх заробітки істотно виросли.
Так, наприклад, в лютому 2016 року зарплати прем’єр-міністра і віце-прем’єрів склали понад 20 тисяч гривень: чолі уряду Арсенію Яценюку нарахували 26, 130 гривень зарплати, віце-прем’єр-міністру – міністру культури В’ячеславу Кириленку – 22, 544 гривні.
У той же час суспільство розділилося на два табори – одні вважають, що за таку мізерну винагороду нереально найняти якісних фахівців, резистентних до корупції, інші нарікають, що більшість населення виживає “і за менші гроші”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас