Британські роздрібні банки витратили $ 75 млрд на виплати через різні скандали за 15 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські роздрібні банки витратили $ 75 млрд на виплати через різні скандали за 15 років

Фондовий ринок
86
Десять найбільших скандалів, що торкнулися роздрібних банків Великобританії, коштували сектору порядку 53 млрд фунтів стерлінгів ($ 75 млрд) в останні 15 років, свідчать результати дослідження, проведеного New City Agenda.
Ця сума включає як виплачені ними штрафи, так і витрати на судові тяжби, пише MarketWatch.
Експерти New City Agenda, дослідницького інституту, орієнтованого на фінансовий сектор, відзначають, що величезні штрафи і судові витрати надали “руйнівний вплив” на рентабельність операцій банків, істотно скоротивши виплати дивідендів акціонерам.
“Рентабельність британських роздрібних банків була піддана небезпеці постійним недотриманням норм і агресивною культурою поведінки, націленою на продажу продуктів”, – йдеться в дослідженні.
З 2000 року британський банківський сектор постраждав від низки скандалів, пов’язаних, зокрема, з нав’язуванням клієнтам контрактів страхування платоспроможності позичальника (так звані payment protection insurance, PPI), розкраданням особистих даних і маніпулюванням процентними ставками.
Скандал з нав’язуванням PPI виявився найдорожчим для банків – в цілому пов’язані з ним витрати досягли 37,3 млрд фунтів, що приблизно в чотири рази більше витрат Великобританії на проведення Олімпійських ігор в Лондоні в 2012 році.
“Для банків виявилося неможливим оцінити наслідки порушень – деякі з них збільшували розмір резервів на виплати по PPI по 10 разів протягом останніх трьох років”, наголошується в дослідженні.
Lloyds Banking Group виплатив в цілому 14 млрд фунтів в період з 2010 по 2014 рр. в рамках врегулювання різних порушень. При цьому на виплату дивідендів цей банк виділив лише 500 млн фунтів, тоді як на виплати бонусів співробітників – 2,15 млрд фунтів.
Barclays займає друге місце за обсягом виплат – 7,3 млрд фунтів в 2010-2014 рр.
Витрати Royal Bank of Scotland Group на виплату штрафів і судові витрати склали близько 6,4 млрд фунтів, HSBC Holdings – 3,9 млрд фунтів, Banco Santander UK – 1,2 млрд фунтів.
У дослідженні New City Agenda відзначається, що банкам варто стати більш прозорими в питаннях про те, які виплати вже покриті створеними резервами і “які скелети залишаються в їх шафах”.
Експерти інституту також закликали акціонерів банків піднімати питання, що стосуються виплати фінінститутами бонусів, що не відображають реальних рівнів прибутку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас