Віддача від екстрених стимулів світових ЦБ з часом ослабне - представник ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віддача від екстрених стимулів світових ЦБ з часом ослабне - представник ЄЦБ

Світ
88
Віддача від екстрених заходів підтримки економічного зростання, що реалізуються світовими центробанками, може з часом знизитися, вважає член ради керуючих Європейського центрального банку (ЄЦБ) Ів Мерш.
“При зважуванні переваг цих заходів можна буде зрозуміти, що їх використання в таких великих масштабах в якийсь момент приведе до скорочення віддачі”, – заявив І.Мерш, виступаючи на семінарі в італійському Черноббио.
Він зазначив, що програма викупу держоблігацій, що реалізується європейським ЦБ, викликає найактивніші дебати.
Ця програма, на думку І.Мерш, несе в собі “певні ризики” для кредитно-грошової системи єврозони.
“Ці ризики обмежені, оскільки бонди, придбані в рамках цієї програми, повинні задовольняти вимоги до кредитної якості”, – заявив він.
“Пом’якшуючи фінансові умови в приватному секторі і розширюючи грошову базу, програма полегшує запозичення для домовласників і компаній. Це повинно підштовхувати їх до запозичень, підтримуючи споживчі витрати і інвестиції”, – цитує І.Мерш агентство Bloomberg.
За його словами, керівництву ЄЦБ довелося протистояти “безпрецедентним викликам” за допомогою політики переходу до негативної ставки за депозитами, а також масштабного викупу облігацій.
Вживання заходів у відповідь на ці виклики схоже на водіння автомобіля, зазначив І.Мерш. “Залежно від дороги і погодних умов ми використовуємо різні шини, ми натискаємо на педаль гальма або відпускаємо її, намагаючись завжди рухатися з оптимальною швидкістю”, – сказав він.
Як повідомлялося, на засіданні 10 березня ЄЦБ несподівано знизив всі три відсоткові ставки, збільшив обсяг щомісячного викупу активів в рамках програми кількісного пом’якшення (QE) з 60 млрд євро до 80 млрд євро, а також оголосив про низку додаткових стимулюючих заходів.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас