За два роки купівельна спроможність скоротилася на чверть (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За два роки купівельна спроможність скоротилася на чверть (дослідження)

Особисті фінанси
2953
За останні два роки купівельна спроможність працюючих громадян в Україні скоротилася на 25,4%.
Про це директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України, академік Національної академії наук України Елла Лібанова.
За її словами, за останні два роки купівельна спроможність працюючих скоротилася в Україні на 25,4%. “Це відбулося з кількох причин. Перша і головна – стрімке зростання тарифів на житлово-комунальні та транспортні послуги. Позначилося і знецінення національної валюти, принаймні щодо імпорту. Крім, наприклад, побутової техніки, яка майже вся імпортується, багато навіть тих товарів, які ми купуємо як українські, значною мірою складаються з імпортованих сировини або комплектуючих. Те, що далеко не завжди підвищення цін є обґрунтованим, нічого в цьому сенсі не змінює”, – зазначила Лібанова.
Вона підкреслила, що “оплата праці в Україні в даний час не витримує критики. Рівень зарплат надзвичайно низький: у середньому за 2015 рік зарплата в країні склала 4195 грн (у грудні, звичайно, дещо більше – 5230 грн); але тут і працівники авіатранспорту з їхніми 18470 грн, промисловості – 4789 грн, охорони здоров’я – 2853”.
За словами академіка, “29,3% працюючих – а це 2,2 млн осіб, якими сплачено понад 50% встановленого на грудень робочого часу, – отримали за грудень менше 2500 грн (серед зайнятих поштовою та кур’єрською діяльністю таких 69,8%), що приблизно дорівнює прожитковому мінімуму (не тому, що встановлений законодавчо, а тому, що його розраховують фахівці Міністерства соціальної політики). Отже, зарплата 2,2 млн працюючих, яким роботодавці сплатили понад 50% встановленого робочого часу, в грудні 2015 року була нижче прожиткового мінімуму, до складу і розміру якого є багато претензій”.
“Для повноти картини до цієї цифри варто додати ще й тих працівників, яким роботодавці заборгували 1,8 млрд грн”, – підкреслила Лібанова.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас