Банкіри вмовили НБУ знизити вимоги до капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри вмовили НБУ знизити вимоги до капіталу

Кредит&Депозит
751
Національний банк погодився пом’якшити графік поетапного підвищення мінімального розміру статутного капіталу банків до 500 млн грн до 2024 року.
Про це повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
«Завдяки консолідованій позиції і плідній співпраці НАБУ, банківської спільноти та народних депутатів, разом з Національним банком вдалося знайти компромісне рішення і знизити розмір мінімального статутного капіталу, передбачений другим етапом капіталізації банків, в 200 млн грн, а також продовжити граничний термін до липня 2017 року », – заявив глава ради НАБУ Роман Шпек.
Чинним законодавством передбачено вимога збільшення мінімального статутного капіталу банками до 300 млн грн вже на початок січня 2017 року.
За словами Романа Шпека, перенесення графіка докапіталізації з січня на липень дозволить банкам включити до статутного капіталу отриманий прибуток за 2016 рік.
Очікується, що відповідна постанова НБУ прийме вже до кінця цього тижня.
Можливість перенесення графіка анонсували в НБУ тиждень тому. «Ми вже розробили проект постанови. Ми пропонуємо зрушити всі терміни на півроку – з 11 січня 2017 року на 11 липня 2017 року та так далі за всіма строками (в наступні роки. – Ред.). Без змін буде тільки фінальний термін, прописаний в законі », – заявляв заступник глави НБУ Яків Смолій.
Банки ж вимагали збереження старого графіка, згідно з яким у 2017 році мінімальний капітал банків має становити 150 млн грн. Глава парламентського комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка з групою депутатів реєстрував законопроект про повернення до норми, що до 11 липня 2017 року банки повинні мати статутний капітал не менше 150 млн грн.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас