УКБС: Банкрутство банку "Хрещатик" є результатом непрофесійної роботи НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: Банкрутство банку "Хрещатик" є результатом непрофесійної роботи НБУ

Кредит&Депозит
2171
Національний банк України неналежним чином здійснює регулювання і нагляд за банківською системою країни. Про це заявили в прес-службі Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” (УКБС), коментуючи ситуацію, що склалася навколо банку “Хрещатик”.
“Ситуація, яка в останні дні склалася в банківській системі (зокрема, визнання неплатоспроможним банку “Хрещатик”), довела неспроможність Нацбанку здійснювати професійне, прогнозоване регулювання і ефективний нагляд за банківською системою в інтересах суспільства і держави”, – йдеться в заяві.
В “Українському Кредитно-Банківському Союзі” заявляють, що Нацбанк вибірково підходить до виконання обов’язків регулювання і нагляду в банківській галузі, створює нерівні умови для учасників українського фінансового ринку, знищує конкуренцію. Прикладом таких дій в Асоціації вважають раптову зміну Нацбанком “правил гри” і форсування графіків докапіталізації банків (постанова № 58 від 04.02.16), що призвело до конфлікту між регулятором та акціонерами банку “Хрещатик”.
У прес-службі зазначають, що перед тим НБУ відмовив в наданні стабілізаційного кредиту для підтримки ліквідності банку “Хрещатик”, який на 25% належить місту Києву, обслуговує важливі соціальні проекти і входить в 20-ку найбільших банків України. При цьому окремі фінансові установи, серед яких банки з капіталом країни-агресора або тісно пов’язані з представниками влади, користуються необмеженою підтримкою регулятора, говориться в заяві.
5 квітня НБУ визнав ПАТ “КБ Хрещатик” неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів в банк тимчасову адміністрацію. Як зазначає прес-служба Асоціації з посиланням на дані НБУ про структуру власності банку, ключовими власниками банку “Хрещатик” є громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко з часткою 24%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас