За рік у ЄС пробралися 2 мільйони нелегалів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За рік у ЄС пробралися 2 мільйони нелегалів

Світ
502
У 2015 році зафіксували 1,82 млн разів нелегальних перетинів кордонів країн ЄС. В Європу торік прибула рекордна кількість мігрантів (близько мільйона), що в шість разів більше, ніж в 2014 році, який також був рекордним.
Про це йдеться у рапорті Агентства з охорони зовнішніх кордонів ЄС (Frontex) зі штаб-квартирою у Варшаві.
“Сирійці є найбільшою національною групою мігрантів, у другій половині року значно збільшилася також кількість афганців. Іракці є третьою за величиною групою”, – йдеться в рапорті.
Більшість цих біженців використовують шлях через Туреччину на грецькі острови (більше 885 тис. протягом року). Крім того, активно використовується шлях через центральну частину Середземного моря (154 тис. біженців), у тому числі з Лівії до Італії. Значну частину з них складають жителі східної Африки (у більшості еритрейці), а також західної частини цього континенту. Кількість біженців в цьому напрямку дещо зменшилася у зв’язку з тим, що сирійці все активніше вибирають шлях через східну частину Середземного моря.
Екперти Frontex трьома основними викликами для захисту зовнішніх кордонів ЄС в 2016 році називають безпрецедентне збільшення міграційного тиску, зростання терористичної загрози, а також велику кількість іноземних туристів.
Frontex підкреслює, що разом зі зростанням кількості біженців зростає також і кількість контрабандистів, які надають свої послуги з перевезення людей. Загалом, цим займається близько 12 тис. осіб, в основному це жителі Марокко, Іспанії, Албанії та Сирії. Підкреслюється, що спостерігаються навіть випадки агресивної поведінки контрабандистів щодо прикордонників або рятувальних служб європейських країн, на адресу яких звучали загрози, якщо їм не будуть повернуті затримані човни. Найчастіше це вібувалося в центральній частині Середземного моря.
Європейське управління з підтримки надання притулку (EASO) інформує, що кількість заяв про надання статусу біженця збільшилася в минулому році до рекордної позначки – 1,35 млн осіб. За цей період 286 тис. осіб самі вирішили повернутися на батьківщину, а 175 тис. отримали відмову в наданні притулку. Серед тих, кому відмовлено у наданні притулку, найбільше албанців (17%) і українців (8,6%).
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас