Як зміниться життя пенсіонерів України: Топ-5 новацій 2016 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміниться життя пенсіонерів України: Топ-5 новацій 2016 року

Особисті фінанси
29490
У 2016 році влада підготувала українським пенсіонерам нехай і не серйозне поліпшення матеріального становища, але вже хоч якісь зрушення. Так, у цьому році будуть підвищені мінімальні пенсії, “багатих” пенсіонерів, можливо, не обкладуть податком, а найбіднішим проведуть індексацію.
Про найбільш значущі події для пенсіонерів України пише портал “На пенсії”.
Підвищення мінімалки
В бюджет Пенсійного фонду України закладено підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб
Підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, а значить, і мінімальної пенсії цього року відбудеться в два етапи: з 1 травня — до 1130 грн, з 1 грудня — до 1208 гривень.
“Дотягнути” до мінімуму
Згідно зі ст. 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, на мінімальну пенсію можуть претендувати тільки пенсіонери, які мають повний стаж роботи: для чоловіків він становить 35 років, для жінок — 30 років.
При масовому перерахунку пенсій восени 2015 року частина пенсіонерів так і не дочекалася збільшення виплат. Їхня мінімальна на той момент пенсія — 949 грн — чомусь виявилася мінімальною пенсійною виплатою. Ця сума недотягує навіть до прожиткового мінімуму — 1074 грн, хоча згідно зі ст. 6 Закону “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування”, “мінімалка” повинна відповідати прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб
Така ситуація зуумовлена тим, що поряд із зростанням розміру прожиткового мінімуму залишилися незмінними норми, визначені Постановою Кабміну №265 від 26 березня 2008 року (в редакції, чинній на 1 вересня 2015 року), якою регулюються питання встановлення державної адресної допомоги. Зокрема, йдеться про осіб, розмір пенсії яких не досягає прожиткового мінімуму. В таких випадках надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої бракує до зазначеного розміру.
У цій ситуації постраждали не тільки ті, у кого не вистачило стажу, але і багато жінок, які навіть при наявності необхідного стажу “дозволили собі” вийти на пенсію достроково (вже з урахуванням урізаної пенсії).
“Зараз ми розглядаємо варіанти, які допомогли б виправити цю ситуацію, — розповів заступник голови правління Пенсійного фонду України Володимир Машкін. — Потрібно зробити так, щоб розмір пенсії у всіх був не менший, ніж прожитковий мінімум для непрацездатних осіб”.
“Старі” пенсії можуть перерахувати
За словами чиновника, в Україні дуже низькі пенсії і у тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок.
Для пенсій, призначених до 2008 року, застосовували показник 2007 року — 1197,91 гривень. А для пенсій, які розраховують зараз, використовують показник середньої зарплати за останні три роки, який майже в три рази вищий, ніж за 2007 рік. Цього року він становить 3263,44 гривень. Середня зарплата зростає і, відповідно, слідом за нею збільшуються пенсії тих, хто виходить на заслужений відпочинок пізніше. І тільки осучаснення пенсій може скоротити цей розрив.
“Цього року ми плануємо розглянути питання осучаснення пенсій, але на це необхідні грошові ресурси. Чекаємо, як економіка відреагує на останні нововведення уряду, особливо на зменшення соціального внеску, яке має вивести зарплати з тіні”, — зазначив представник Пенсійного фонду.
Скасування податку на пенсію
Конституційний Суд розпочав слухання справи про правомірність стягнення 15%-го податку з пенсій, що перевищують три мінімальні заробітні плати (на сьогоднішній день це 4134 грн). Це положення прописано у статті 164 Податкового кодексу України та порушує права пенсіонерів.
По-перше, неконституційність оподаткування Верховний Суд обґрунтовує тим, що громадяни з високими пенсіями повинні платити податок, а громадяни, розмір пенсій яких менший, звільнені від такого оподаткування. Це не відповідає нормам Конституції України та суперечить принципам рівності всіх перед законом.
По-друге, пенсіонери сплачують податок двічі, що неприпустимо. Пенсії виплачуються фактично з тих внесків, які люди вже відраховували зі своїх доходів. Таке становище є безпрецедентним, адже в жодній країні пенсії не оподатковуються.
Стаж до 2000 року враховується
Верховна Рада затвердила зміни до статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо порядку визначення зарплати для нарахування пенсії.
З 1 січня 2016 року пенсії призначають з урахуванням зарплати, починаючи з 1 липня 2000 року (за цей період відомості про заробітну плату пенсіонера надаються відділами персоніфікованого обліку Пенсійного фонду, тобто пенсіонеру не потрібно надавати довідки з організацій, де він працював).
До 1 січня 2016 року пенсіонер мав право додатково до заробітку з 1 липня 2000 року подавати довідку про зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 року. При цьому зарплата до липня 2000 року враховувалася тільки за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами. Внесені зміни дозволять “повернути” цю норму.
Документи про зарплату до 1 липня 2000 року допоможуть тим, хто не мав можливості заробити страховий стаж після 2000 року або отримував у цей період маленьку зарплату. Їхня пенсія без урахування зарплати до 2000 року виявиться значно нижчою, ніж могла б бути.
Тим, хто оформив пенсію до 1 січня 2016 року, теж дозволили при необхідності надавати довідки про заробіток до 1 липня 2000 року, хоча в законопроекті про це не йшлося.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас