В Україні збираються очистити ринок від "сірих" провайдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні збираються очистити ринок від "сірих" провайдерів

Технології&Авто
4457
В Україні всі інтернет-провайдери будуть змушені вказувати в договорах з користувачами мінімально гарантовану швидкість підключення.
Відповідна інформація з’явилася на сайті Національної комісії регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).
Мобільні оператори зобов’язані повідомляти про розрахункову максимальну швидкість у своїх мережах. “Внесені зміни покликані захистити права споживачів на отримання якісних телекомунікаційних послуг і очистити ринок від нелегальних провайдерів”, – повідомила прес-служба НКРЗІ.
Відомство зазначило, що вимірювання швидкості проводитиметься відповідно до прийнятої в Європейському Союзі практики – на кінцевому обладнанні споживачів. Щоб очистити ринок від “сірих” провайдерів – компаній, які працюють нелегально і демпінгують – НКРЗІ внесла ще одну зміну у згадані правила. Міжоператорські взаємоз’єднання зможуть створювати лише ті підприємства, які внесли свої дані до реєстру або мають відповідні ліцензії.
Рішення НКРЗІ має узгодити низка державних органів, але думки учасників ринку вже розділилися.
Голова правління Інтернет Асоціації України Олександр Федієнко зазначив, що це найбільше галузеве об’єднання виступало проти згаданих нововведень. “Вимірювати швидкість в такому динамічно мінливому середовищі, як інтернет, неможливо”, – підкреслив він. За його словами, провайдери можуть гарантувати швидкість тільки в межах власних мереж. ІнАУ пропонувала відповідну поправку, але регулятор її відхилив.
Найбільші гравці ринку підтримали зміни, запропоновані НКРЗІ. “Всі оператори і провайдери зв’язку зобов’язані забезпечувати споживачів якісними послугами”, – вважає Василь Пантов, директор з технологічної стратегії та управління якістю Київстару. Він зазначив, що встановлення загальноринкових стандартів дозволить перевіряти, наскільки заявлені швидкості відповідають реальним. “Це допоможе клієнтам зробити вибір, беручи до уваги не лише цінові параметри тарифних планів”, – переконаний Пантов.
За словами в.о. директора департаменту документального супроводу Датагруп Анни Некрахи, сьогодні на ринку чи не всі провайдери вказують швидкість до 100 Мбіт/с, але реальна швидкість істотно нижча від заявленої. Нові вимоги вона назвала “першим кроком на шляху до якісного інтернету”. Абоненти зможуть вибирати між дорогим високошвидкісним або дешевим і повільним інтернетом. “Така практика дозволить виявити недобросовісних провайдерів, які, по суті, обманюють своїх клієнтів. Як результат, конкуренція на ринку зросте”, – вважає Некраха.
Директор з корпоративних комунікацій Укртелекому Михайло Шуранов схвалив зусилля НКРЗІ щодо захисту споживачів від недобросовісної конкуренції. Однак він вказав на посилення регулювання в галузі, що вимагатиме від держави встановлення чітких процедур вимірювання інтернет-швидкості. Якщо цього не буде, то це “може створити ґрунт для подальших проблем для учасників ринку” при перевірках.
Представник телеком-галузі, який побажав залишитися неназваним, пов’язав нововведення НКРЗІ із захистом інтересів великих компаній. Їм, зазначив він, подекуди важко конкурувати з маленькими провайдерами, які встановлюють на свої послуги дуже низькі ціни.
Якщо нові зміни у телеком-правилах наберуть чинності, то інтернет-швидкості в Україні знизяться, але вже до якогось гарантованого рівня, а тарифи – зростуть. За його словами, тепер оператори задумаються, чи брати їм участь у технологічній “гонці озброєнь” і вкладати гроші в забезпечення гарантованої швидкості інтернет-підключення, чи піти з ринку або продатися.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас