Облгази нарахували населенню борги за газ заднім числом, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази нарахували населенню борги за газ заднім числом, - експерт

Особисті фінанси
1446
Кабінет міністрів повинен прийняти постанову про перерахунок та скасування боргу, який був нарахований заднім числом, за газ у сімей, які не мають газових лічильників.
Про це заявив експерт Національного екологічного центру України Андрій Желєзний.
За словами експерта, в 2015 році після підвищення тарифів КМУ переглянув норми споживання без лічильника для населення, що означає розрахований обсяг газу, який відпускається за певним тарифом на 1 людину.
Варто відзначити, що поки весь газ, який купує населення – субсидується, оскільки його вартість нижча за ринкову.
“Але в кінці минулого року через суд було визнано незаконним рішення КМУ про встановлення нових нормативів споживання газу для населення, яке не має лічильника. І як я зрозумів ситуацію, то облгази зажадали доплатити їм ту різницю, яка утворилася від оплати споживачами замість 3 куб. м. (нові нормативи від КМУ) до 6 куб., що ніби споживає населення “, – коментує експерт.
Крім того, за його словами, в минулому місяці деяким споживачам прийшли платіжки, в яких крім норми споживання газу без лічильника треба було заплатити ще перерахунок цієї різниці.
“На мою думку, зменшення норм споживання повинно було стимулювати облгази встановити лічильники газу і нарешті враховувати всі споживання газу”, – зазначив Желєзний.
Нагадаємо, 23 березня Кабмін знизив норми споживання газу без лічильників.
За словами Яценюка, газопостачальні підприємства не мають права нараховувати громадянам оплату за газ виходячи з норми 6 кубометрів, необхідно використовувати норму 4,4 кубометра (при наявності тільки газової плити і відсутності лічильника).
Як повідомлялося, Кабінет міністрів в квітні 2015 року вдвічі знизив нормативи споживання газу для населення без лічильників.
Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарства, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального опалення, становив 6 кубометрів / міс. на одну людину, то після зниження – 3 кубометрів.
Для домогосподарств з плитою і без центрального опалення норматив був знижений з 9 кубометрів до 4,5 кубометрів, а з плитою та водонагрівачем – з 18 до 9 кубометрів.
Вищий адміністративний суд України скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про подвійне зниження нормативів споживання газу для домогосподарств без лічильників.
На думку суду, зниження нормативу споживання було проведено незаконно. За весь період, коли застосовувалася постанова Кабміну №237 (травень 2015 року – січень 2016 року), необхідно здійснити перерахунок з доплатою від населення.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас