Втрати китайських компаній через ослаблення юаня в 2015 р досягли $ 7,5 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати китайських компаній через ослаблення юаня в 2015 р досягли $ 7,5 млрд

Світ
98
Істотне зниження курсу юаня з моменту девальвації нацвалюти Народним банком КНР (НБК, Центробанк країни) в серпні минулого року негативно відбилося на фінансових показниках китайських компаній за 2015 рік.
Згідно з даними агентства Bloomberg, сукупні втрати 980 компаній, акції яких обертаються на біржі, в зв’язку з ослабленням юаня в минулому році досягли 48,7 млрд юанів ($ 7,5 млрд), перевищивши рівень 2014 року майже в 13 разів.
Сукупний показник прибутку цих компаній скоротився в 2015 році на 11% – до 789,2 млрд юанів.
Державна нафтопереробна компанія China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec), зокрема, втратила близько 3,9 млрд через зниження курсу юаня в минулому році.
Вартість юаня щодо долара США в минулому році впала на 4,5%, зниження стало найістотнішим з 1994 року. Ослаблення китайської нацвалюти різко збільшило вартість запозичення в доларах для компаній КНР.
У січні цього року зниження курсу юаня продовжилося, спровокувавши різке зменшення кількості на світових фондових ринках і скорочення обсягу випуску доларових бондів китайськими компаніями в першому кварталі на 31%.
За останні два місяці юань зміцнився щодо долара США, однак його курс по відношенню до корзини світових валют продовжує знижуватися.
“Тривале ослаблення юаня обов’язково позначиться на результатах китайських компаній, – відзначає аналітик Schroder Investment Management в Сінгапурі Реймонд Чіа. – У деяких випадках наслідки цього чинника є дуже жорсткими”.
Китайські авіакомпанії в минулому році втратили в цілому 17,9 млрд юанів через ослаблення нацвалюти, компанії сфери нерухомості – 11,9 млрд юанів.
Серед інших секторів, істотно постраждали від зниження курсу юаня, – енергетичний і гірничодобувний, втрати компаній цих сфер у 2015 році склали відповідно 5,5 млрд юанів і 3,9 млрд юанів.
Китайські компанії прийняли ряд заходів, покликаних скоротити їх втрати в разі подальшого ослаблення нацвалюти. Так, за минулий рік вони викупили доларові облігації на загальну суму $ 2,24 млрд.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас