НБУ вводить можливість ролловера під заставу депозитних сертифікатів і валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вводить можливість ролловера під заставу депозитних сертифікатів і валюти

Кредит&Депозит
815
Національний банк України (НБУ) для оптимізації інструментів управління ліквідністю банківської системи ввів можливість ролловера під заставу депозитних сертифікатів НБУ та іноземної валюти.
“Банки зможуть задовольняти потреби в короткостроковій ліквідності, використовуючи інструмент ролловера під заставу не тільки облігацій внутрішньої державної позики, а й депозитних сертифікатів НБУ і валюти”, – повідомляється на сайті НБУ.
Відповідні поправки внесені постановами НБУ № 230 від 1 квітня 2016 року та № 237 від 5 квітня 2016 рік у Положення про облік і проведення операцій з депозитними сертифікатами та у Положення про застосування Нацбанком стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи.
Відтепер Нацбанк може надавати банку кредит рефінансування під заставу іноземної валюти на погашення раніше отриманого кредиту рефінансування, заставою за яким була іноземна валюта, розміщена банком на рахунку регулятора як гарантійний депозит. При цьому банк повинен подати заявку на участь в тендері з підтримання ліквідності банків, проведення якого припадає на термін погашення кредиту рефінансування.
Постанова №230 набуває чинності з 6 квітня, постанова №237 – з 18 квітня 2016 року.
Як повідомлялося, НБУ Національний банк України постановами №90 від 18 лютого і №100 від 23 лютого для розширення можливостей банків з управління ліквідністю з 4 квітня 2016 року ввів можливість ролловера – надання банку кредиту для погашення раніше залучених кредитів рефінансування і овернайт.
Крім того, НБУ ввів можливість використання облігацій МФО при кредитах овернайт, операціях прямого репо та кредитах рефінансування строком до 90 днів, що надаються на тендерах.
Регулятор дозволив застосовувати ролловер для погашення кредитів рефінансування і овернайт, заставою за якими були державні облігації України та депозитні сертифікати НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас