Банкіри звернулися до суду з вимогою скасувати рішення уряду про "зарплатне рабство" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри звернулися до суду з вимогою скасувати рішення уряду про "зарплатне рабство"

Особисті фінанси
1367
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) від імені банківського співтовариства подала позов в Окружний адміністративний суд Києва з вимогою скасувати рішення Кабінету міністрів, яке дискримінує комерційні банки і громадян України, позбавляючи їх законного права самостійно обирати банк для виплати заробітної плати.
Як йдеться в заяві асоціації мова йде про урядову постанову №37 від 20 січня 2016 року, якою уряд фактично позбавляє всіх гравців ринку рівних умов для здорової конкуренції.
«За останні два роки Кабінет міністрів і Національний банк прийняли чимало дуже важливих і вдалих рішень, які сприяють відродженню фінансового сектору України в рамках узгодженого з Міжнародним валютним фондом плану змін і підписаної президентом програми реформ «Україна-2020». Але постанова №37 до них, на жаль, не відноситься», – заявив голова ради НАБУ Роман Шпек.
Він повідомив, що впродовж двох місяців асоціація неодноразово зверталася до уряду з проханням скасувати або переглянути свої вимоги, які штучно монополізують ринок фінансових послуг на користь держбанків, що призведе до нових банкрутств і масових звільнень банківських службовців, проте далі публічних обіцянок справа не пішла.
За оцінками НАБУ, реалізація урядового рішення скоротить перелік уповноважених банків, які можуть здійснювати виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ і соціальної допомоги, з 48 до 1-2 фінустанов, у зв’язку з чим інші будуть змушені обмежити свою діяльність, включаючи скорочення до 40% бізнесу і персоналу, що може спровокувати банкрутства цих банків.
Також повідомляється, що юридичний супровід НАБУ здійснює міжнародна юридична компанія «Baker & McKenzie».
Нагадаємо, Кабінет міністрів України в січні зробив жорсткішими критерії відбору банків, які здійснюють бюджетні виплати, і оновив перелік таких банків. Серед нових критеріїв відбору – розмір активів уповноваженого банку має бути від 1% активів всієї банківської системи. Крім того, банк повинен мати ОВДП у своєму портфелі на рівні 20% регулятивного капіталу. Ці критерії поширюватимуться на всі соціальні виплати.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас