Відтік наукового потенціалу України набув масштабів стихійного лиха, – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відтік наукового потенціалу України набув масштабів стихійного лиха, – експерт

Казна та Політика
4056
Процес скорочення наукового потенціалу України набув масштабів масового лиха, наслідки якого для суспільства і національної економіки ще тільки належить осмислити, заявив директор Державного фонду фундаментальних досліджень (ДФФД), академік НАН України Борис Гриньов.
За його словами, кількість молодих українських вчених, що прагнуть виїхати за кордон та реалізувати себе в розвинених країнах, просто вражає: в одній тільки Німеччині в даний момент навчаються і працюють 25 тисяч осіб з України, які отримують грантову підтримку від держави.
Ще 600 тисяч абітурієнтів прагнуть вступити в тамтешні навчальні заклади або на мовні курси.
Як зазначає Гриньов, Німеччина, наряду з деякими іншими європейськими країнами, активно зацікавлена в припливі інтелектуального ресурсу з-за кордону, і Україна (якщо не порівнювати її з РФ), забезпечує Європі більший приплив освіченої молоді, ніж всі інші країни колишньої співдружності.
“Відбувається колосальний відтік інтелекту, причому система “вимивання мізків” цілеспрямоване, ще зі шкільної лави. І що особливо вражає, ніхто на вищому рівні цю проблему не вирішує”, – резюмував він.
Як повідомлялося раніше, чисельність наукових працівників НАН України за період з 1 січня 2014-го по 1 січня 2015 року знизилася на 13%, або на 5619 осіб.
Серед них кількість кандидатів наук зменшилася на 7,3%, або на 597 людей, а докторів наук – на 3,4%, або на 89 осіб.
На сьогодні тільки кожен п’ятий науковий співробітник НАНУ є молодим ученим і так само кожен п’ятий кандидат наук – у віці до 35 років. На кінець 2014 року в наукових установах НАН України працювало 6 (!) докторів наук віком до 35 років.
У грудні минулого року українські науковці вийшли на масову дводенну акцію протесту, викликану діями влади, яка заклала в держбюджет-2016 реорганізацію національних галузевих академій шляхом приєднання їх до НАНУ, а крім того – недофінансуванням відомства як мінімум на 20 відсотків.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас