Вчені визначили "відсутню ланку" імунітету людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені визначили "відсутню ланку" імунітету людини

Світ
2579
Вчені відкрили ключовий компонент, за допомогою якого імунна система бореться з вірусними інфекціями.
На думку дослідників, відкриття дозволить розробити ефективні засоби боротьби з герпесом, застудою і навіть раком.
Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Nature Immunology. Важливим гравцем у виявленні інфекції захисними системами організму став білок S6K1, основні функції якого виявилися пов’язані з зовсім іншими процесами, а саме прискоренням синтезу білка в рибосомах і поділом клітин. Білок S6K1 і білок STING активують виробництво регуляторного фактора інтерферону 3 (IRF3). S6K1 був відсутньою ланкою в розумінні вченими, як інфекції активують фактори IRF – молекули, які запускають синтез інтерферонів, які, в свою чергу, роблять клітини несприйнятливими до вірусів.
Коли вірус проникає в клітину, він руйнує оболонку ядра, і ДНК руйнує цитозоль. Це є сигналом, в результаті якого активуються захисні системи організму.
З ДНК зв’язується фермент cGAS, що починає каталізувати синтез месенджерів – молекул-переносників сигналу. Вони активують білок STING, який зв’язується з S6K1 і утворює комплекс, необхідний для роботи IRF3.
В ході досліджень вчені виявили, що S6K1 грає ключову роль в забезпеченні імунітету не тільки проти вірусів, але і ракових клітин. На думку вчених, регуляція активності білка дозволить в майбутньому створювати вакцини, які будуть більш ефективно боротися із захворюваннями, ніж існуючі на даний момент.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас