Глава МВФ попередила про подальше ослаблення зростання світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава МВФ попередила про подальше ослаблення зростання світової економіки

Світ
759
Відновлення світової економіки триває, проте багато ризиків посилилися, і для забезпечення стабільного довгострокового зростання потрібні рішучі заходи, заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард у Франкфуртському університеті імені Гете.
“Хороша новина полягає в тому, що відновлення триває, зростання йде, ми не перебуваємо в стані кризи. Не дуже хороша новина: відновлення залишається дуже повільним, дуже нестійким, і ризики зростають”, – сказала вона.
За словами К. Лагард, очікувана “ротація зростання” від країн, що розвиваються, до розвинених, так і не відбулася, тоді як негативні фактори проявляються все значніше. З економічної точки зору можна говорити про кризовий спадок у розвинених країнах, підвищену вразливість emerging markets, уповільнення зростання світової торгівлі, підвищення ринкової волатильності, зростання ризиків світової фінансової стабільності. При цьому економічні ризики доповнюються соціально-політичними проблемами: терактами, епідеміями, зростанням числа біженців, зазначила вона.
“Ми перебуваємо в стані бойової готовності, а не тривоги, – підкреслила глава МВФ. – Якщо центральні банки та регулятори зможуть протистояти викликам і діяти спільно, то позитивний вплив на світову довіру і світову економіку буде суттєвим”.
К. Лагард бачить необхідність в рішучих діях відразу за трьома напрямками. По-перше, потрібна прискорена реалізація структурних реформ, узгоджених в рамках G20 і в інших форматах. По-друге, податково-бюджетна політика повинна сприяти зростанню, для цього слід підвищувати ефективність та інноваційність держвидатків; деякі держави мають можливості розширення таких заходів, якими не варто нехтувати, вважає глава МВФ. По-третє, не можна забувати і про стимулюючу грошово-кредитну політику, яка відіграла неоціненну роль у відновленні економіки.
На думку К. Лагард, всім країнам варто зміцнити співробітництво на регіональному та міжнародному рівні, а також підготувати плани дій на випадок реалізації песимістичних сценаріїв.
Як очікується, МВФ погіршить прогнози зростання світової економіки в квітневому випуску World Economic Outlook (WEO), який буде оприлюднений на наступному тижні. Поточна оцінка МВФ на 2016 рік дорівнює 3,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас