Штрафи українців: Кого і за що карають найчастіше (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи українців: Кого і за що карають найчастіше (інфографіка)

Кримінал
1556
Українців, яких покарали за адміністративні порушення, – штрафом, адмінарештом або навіть громадськими роботами, – з кожним роком стає менше.
Про це говорять дані Держслужби статистики.
Так, якщо в 2010 році стягненню піддалися майже 8,4 млн осіб, або приблизно кожен шостий, то в 2015-му – менше 2 млн, або кожен 20-й (докладніше – див. Інфографіку). А максимум покарань доводиться на докризовий 2008 рік, тоді вдарили по кишені понад 9,3 млн порушників адмінкодексу.
ЗА ЩО. Аналіз статданих показує, що головними постачальниками штрафних грошей в казну в усі часи були автомобілісти: їх близько половини серед порушників. Причому цей відсоток постійний у всі роки, хоча в цифрах в 2010-му було накладено більше 5 млн штрафів за порушення ПДР, в 2014-му – 1 млн штрафів. За 2015 рік даних поки немає, але експерти кажуть, що картина навряд чи змінилася. Слідом за автомобілістами йдуть хулігани (21% або кожен п’ятий), в основному це дрібні порушення – бійки, сімейні скандали, розпивання спиртного і куріння в невстановлених місцях. На третьому місці – так звані порушники правил управління (18%): найчисленніші серед них – це підприємці, які не виконали приписів пожежних, і особи, що знаходяться під адмінннадзором (недавно звільнилися з ув’язнення). Також до п’ятірки входять нечесні торговці і бізнесмени (обважують на ринку і т. і.) – 6%, і ті, хто шкодить природі і культурі – 3%. У сумі топ-п’ятірка дає 94% адмінпорушень.
ПРИЧИНИ. Адвокат Тетяна Монтян упевнена, що порушень стало менше через корупцію, яка посилилася після 2012 року: “Розцвіло дрібне хабарництво, люди стали відкуповуватися на місці. Це природно в період реорганізації інститутів влади, коли ослаб контроль над виконавцями. Плюс загальне падіння рівня доходів , через що дати хабар у розмірі половини штрафу стало ще більш вигідно і перевіряючому, і порушнику “.
Правозахисник Едуард Багіров назвав три причини зниження зафіксованих адмінпорушень: “Перша – скасування в 2014 році плану по штрафах, як докази хорошої роботи перевіряючого, друга – люди через бідність стали акуратніше їздити, краще платити податки і здавати фінзвіти і т. і. Третя причина – при реорганізації МВС старі співробітники відмовлялися реєструвати заяви і штрафувати порушників порядку (наприклад, тих, що палять на вулицях). Але в 2016-му порушень виявиться більше “.
А ось автомобілісти стали більш дисциплінованими, вважає юрист Вадим Володарський: “Вони з економії менше їздять і намагаються не порушувати”.
Спікер МВС Артем Шевченко (МВС дає більше 60% всіх адмінштрафів) говорить, що порушень стало менше через такі причини: тимчасова втрата Донбасу і Криму, скасування плану по штрафах і відсутність засідок поліції з радарами, як раніше. “Коли встановимо відеокамери, посилиться контроль за дотриманням швидкісного режиму”, – сказав нам Шевченко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас