Юридичний радник Порошенка запевняє у законності операцій щодо передачі частки президента в "Рошені" в траст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юридичний радник Порошенка запевняє у законності операцій щодо передачі частки президента в "Рошені" в траст

Фондовий ринок
640
Створення кампаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передачі активів президента України Петра Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структурі, заявляє юридична фірма “Авеллум”, що є юридичним радником П.Порошенка.
“Компанії в іноземних юрисдикціях необхідні і використовуються саме для передачі їх в blind trust (довірчу власність). Банківські рахунки цими компаніями не відкривалися, вони не робили будь-які фінансові операції. Тому будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними”, – йдеться в релізі “Авеллум” в понеділок, поширеному на прохання клієнта в зв’язку з оприлюдненими 3 квітня журналістським розслідуванням.
Юрфірма уточнює, що П.Порошенко уповноважив її підготувати його частку в кондитерській корпорації “Рошен” для продажу бізнесу, а в подальшому – для передачі в blind trust.
“З цією метою були підписані відповідні договори, якими уповноважено нас, (інвестгрупу – ред.) ICU і залучених нами іноземних юридичних радників в подальшому здійснювати всі дії, необхідні для передачі активу в blind trust, в повній відповідності з українським законодавством і законодавством інших країн “, – наголошується в заяві юрфірми.
Згідно з ним, до теперішнього часу договір про створення blind trust підписаний.
“Авеллум” підкреслює, що статутні капітали іноземних компаній не оплачувалися, акції, що належать клієнту, номінальною вартістю не мали, тому не підлягали декларуванню відповідно до законодавства країни.
“Навіть після передачі активу в blind trust одержувачем виплат буде не офшорна, а українська юридична особа. Тому всі податки сплачуватимуться в Україні, прибули, відповідно до законодавства та банківським регулюванням, залишатися в Україні”, – зазначає юрфірма.
При цьому вона заявляє, що створення іноземної структури не впливає на оподаткування компаній групи “Рошен” в Україні, яка продовжує платити податки відповідно до законодавства.
Як повідомлялося, в рамках проекту “Центр по дослідженню корупції і організованої злочинності” (OCCRP) на підставі масиву отриманих від анонімного джерела матеріалів про офшори представників світової еліти була оприлюднена інформація, що 21 серпня 2014 року на Британських Віргінських островах була зареєстрована компанія Prime Asset Partners Limited (BVI), власником якої є П.Порошенко. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанію CEE Confectionery Investments Limited, яка, в свою чергу, заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV. При цьому в опублікованій інформації також вказувалося, що така корпоративна реструктуризація була підготовчою стадією для подальшого продажу групи “Рошен”.
Серед висловлених претензій до глави держави – відсутність в його деклараціях про доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014-2015 рр. інформації про створення Prime Asset Partners Limited (BVI).
П.Порошенко 14 січня 2016 року заявив про підписання в цьому році договору, згідно з яким він передав свою частку в корпорації “Рошен” в незалежний “сліпий” траст (blind trust).
“Що передбачає цей траст? Перше: на весь час моєї каденції як президента ні я, ні ніхто інший не може цей траст розірвати. Друге: за цим договором жоден мій підпис, жодна моя вказівка не мають будь-якої юридичної сили. Як управитель цього трасту призначений респектабельний іноземний банк першої категорії, який буде володіти, контролювати і управляти активами “, – сказав він журналістам на прес-конференції.
При цьому президент запевнив, що стандарти “сліпого” трасту застосовують європейські та американські провідні політики в ідентичних ситуаціях, це є єдиним способом усунення конфлікту інтересів.
П.Порошенко зазначив, що банк, який є управителем трасту, має також довіреність на чотири роки на переговори про продаж активів.
За його словами, наступним після “Рошен” на управління трастом буде переоформлений Міжнародний інвестиційний банк, в якому йому належить 60%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас