Номінальне зростання зарплати в 2016 році може скласти 16,7% до рівня 4900 грн (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Номінальне зростання зарплати в 2016 році може скласти 16,7% до рівня 4900 грн (інфографіка)

Особисті фінанси
774
Номінальне зростання зарплати в 2016 році може скласти 16,7% до рівня 4900 грн. Передумовою до такого прогнозу виступає планове зростання в держсекторі в зв’язку з очікуваним підвищенням мінімальної зарплати в травні на 6% і в грудні на 6,9%.
Додаткове зростання забезпечуватимуть плани щодо підвищення зарплат в держкорпорації, міністерств, а також зростання виплат військовослужбовцям. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
У свою чергу, висока інфляція в 2015 році (43,3%), девальвація гривні і підвищення конкуренції на ринку праці будуть стимулювати приватні компанії до плавного перегляду зарплат. Однак темпи для корпоративного сектора будуть помірними, оскільки відновлення економіки відбувається хитке і нерівномірно, як територіально, так і за секторами.
«Динаміка ВВП за підсумками 2016 року може бути нульовою. А з урахуванням того, що річна інфляція може досягти 15%, зростання реальної зарплати за підсумками року може скласти менше 2% », – зазначає Андрій Шевчишин.
У той же час, на думку експерта, в березні можливий сезонний ріст заробітних плат на 6%, пов’язаний із завершенням кварталу і виплатами бонусів. Однак у квітні темпи зростання можуть сповільнитися до менш 1%. Оскільки валютний ринок в березні не демонстрував вираженої динаміки, також не очікується вплив курсових коливань на рівень зарплат, прив’язаних до долара США або євро.
«Зростання заробітних плат населення, за умови утримання під контролем рівня інфляції і девальвації гривні, буде стимулювати споживчий ринок, що необхідно для відновлення економіки. Однак, з огляду на перерозподіл видатків з споживчого ринку на користь зростаючих комунальних витрат, фактичний ефект підвищення зарплат може бути знівельовано », – вважає експерт.
За підсумками лютого середньомісячна заробітна плата в Україні підвищилася на 5,1% до 4585 грн. Реальна заробітна плата знизилася на 8,3%, що пов’язано з високою інфляцією в 2015 році. Найбільше зростання зарплат зафіксовано в оборонній сфері та сфері будівництва, держструктурах і компаніях сектора CoReGa. Всього, за січень-лютий 2016 року зарплати зросли на 26,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас