У NASA розробляють проект STrashMan для боротьби з космічним сміттям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У NASA розробляють проект STrashMan для боротьби з космічним сміттям

Технології&Авто
312
Ще з моменту перших запусків штучних супутників Землі експерти почали говорити про проблеми, з якими людство зіткнеться в майбутньому.
Вже зараз кількість застарілих і нефункціонуючих апаратів на орбіті Землі досить велика, а з плином часу вона буде тільки зростати, оскільки багато супутників «працюють» на високих орбітах, де опору атмосфери практично немає. Це приведе в кінцевому рахунку до того, що небеса виявляться буквально закриті для запусків.
У NASA цю проблему всерйоз розглядають вже кілька років, і, за останніми даними, вони знайшли один з варіантів рішення. Проект STrashMan (Space Trash Man) покликаний, за задумом американських інженерів, вирішити питання з великою кількістю космічного сміття на орбіті Землі. Незважаючи на вельми забавну для російського вуха назву, цей проект цілком серйозний і є розвитком ідеї аналогічного швейцарського проекту 2009 року.
Як видно з назви, американці надихалися тією ж ідеєю ігрового персонажа PacMan, проте вони пішли далі. У проекті NASA вирішили вбити двох зайців одним пострілом — створити пристрій для очищення орбіти від сміття і одночасно створити заділ для роботизованої ремонтної служби діючих супутників. Як відомо, ремонт супутників доводиться зараз робити вручну, силами космонавтів, та й то останній практично не проводиться після припинення програми Space Shuttle.
Судячи з наявних даних, роботи STrashMan будуть збирати відпрацьоване «залізо» на орбіті, після чого буде проводитися переробка та ремонт існуючих супутників, що виявиться в цілому дешевше, ніж піднімати на орбіту нові сателіти.
У технічному плані збирачі сміття будуть апаратами на телеуправлінні й матимуть іонні двигуни.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас