Як порахують "зірки" українським готелям і скільки вони за це заплатять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як порахують "зірки" українським готелям і скільки вони за це заплатять

Нерухомість
1340
Розпочала роботу комісія із встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що надають послуги тимчасового розміщення.
За даними Держстату, в Україні сьогодні налічується близько 4,5 тис. готелів, хостелів та інших точок, які приймають постояльців. Але в реєстрі “зірковості” на сайті МЕРТ фігурує всього 303 готелі, причому лише 178 з них мають непрострочену категорію.
Справа в тому, що раніше категорії присвоювала комісія Держтуризмкурорту, а після його ліквідації цей процес був призупинений. І ось тепер – з початком роботи нової комісії – відновлено.
Категорія встановлюється терміном на три роки, а готелям, які мають сертифікат якості ISO, на п’ять років (зараз таких небагато, наприклад, київський “Прем’єр-палас”, харківський “Чичиков”).
Згідно з чинним законодавством, отримання та підтвердження категорії обов’язкове. Хоча Асоціації готельних об’єднань і готелів міст України все ж вважають, що дана процедура має бути добровільною.
“Це не питання безпеки і комфорту постояльця, а іміджевий момент”, — говорить виконавчий директор Асоціації Дарина Григорук. Тим більше, що багатьом локальним готелям навіть в обласних центрах “зірковість” ні до чого, для них зараз набагато важливіше питання виживання.
“У таких готелів прибутковість 10-15 тис. грн на місяць, вони вирішують скоротити вдвічі персонал, заморозити поверхи або знайти ще якийсь спосіб заощадити. І тут — вимога отримати “зірки”, адже процедура категоризації обійдеться 8-10 тис. грн”, — пояснила Григорук.
У профільній організації є претензії і до складу комісії, і до самої методики категоризації. “Ми пропонували, щоб у комісію увійшли практики, експерти галузі, в тому числі представники провідних вузів. У результаті в список потрапив єдиний представник готельного бізнесу. Методика теж застаріла і її треба допрацьовувати”, — зазначила Григорук.
З тим, що методика застаріла, згодні і самі чиновники. “Ми вже розробили нові критерії, але вони ще не пройшли бюрократичну процедуру”, — повідомив радник міністра економіки Олексій Євченко.
Звичайно, було б логічніше спочатку затвердити нові правила і вже за ним роздавати зірки, однак, підкреслює експерт, вибрали хоча і не найкращий, але зате найшвидший варіант наведення порядку на готельному ринку.
“Узгодження нових правил займе якийсь час, а ситуація на ринку катастрофічна, і він вкрай потребує систематизації”, — переконаний Євченко. На його думку, категоризація повинна бути обов’язковою. З 29 європейських країн, чию практику вивчали експерти, в 21-й обов’язкова категоризація (Бельгія, Болгарія, Кіпр, Данія, Естонія, Греція та ін.).
“В семи європейських країнах (Австрія, Чехія, Німеччина, Франція, Швеція, Великобританія, Норвегія) добровільна категоризація, але в більшості з них ця функція офіційно передана професійним спільнотам і існує обов’язкова норма про входження в ці організації за цеховим ознакою. До того ж, ці організації отримують державну підтримку”, — розповів Євченко.
Причому вартість такої ліцензії повинна бути значною – від 20 тис. євро, щоб фахівець дорожив своєю репутацією.
Проте основною проблемою категоризації експерт вважає неврегульованість системи контролю. “Хто буде перевіряти готелі, які не подали документи на “зірки”? У нас законодавством не прописано, яка структура повинна цим займатися”, — нарікає Євченко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас