Прийнятий законопроект "Про фінансову реструктуризацію" іще треба доопрацювати - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийнятий законопроект "Про фінансову реструктуризацію" іще треба доопрацювати - думка експерта

Кредит&Депозит
325
Законопроект “Про фінансову реструктуризацію” № 3555 потребуватиме доопрацювання в ході підготовки до другого читання. Таку думку в коментарі для Finance.UA висловила Антоніна Дешко, експерт з питань фінансової політики Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).
Це стосуватиметься і забезпечення його узгодження положень із нормами законодавства з питань відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом (у парламенті знаходяться кілька законопроектів з цього питання, якими врегульовуються окремі аспекти досудової санації), вважає експерт.
“Викликає багато питань і запропонований законопроектом механізм діяльності спостережної ради (з представників НБУ, Мінфіну, Мінекономрозвитку та Мін`юсту – ред.), її секретаріату, арбітражного комітету. Зокрема, закладається ймовірність виникнення корупційних ризиків”, – відмітила Антоніна Дешко.
Потребуватимуть уточнення питання щодо “реструктуризації господарської діяльності”, оскільки реструктуризувати можливо борг, а не діяльність.
“Не до кінця залишається зрозумілим й питання, як визначатиметься “перспективність господарської діяльності”, і що мається на увазі під таким визначенням, оскільки кредитори в гонитві за максимально швидким отриманням прибутку можуть не зважати, наприклад, на соціальні аспекти діяльності боржника”, – зазначає фахівець.
Крім того не виписані питання про участь, права та обов’язки інвестора в процедурі реструктуризації, правила його залучення, його взаємовідносини з боржником та кредиторами.
“І хоча урядовцями закладається сподівання про реструктуризацію боргів на 200 млрд. гривень, навіть реструктуризація половини – це вже буде досить непоганим результатом і для банків і для боржників”, – підсумовує Дешко. Адже лише офіційна статистика Національного банку твердить про те, що частка простроченої заборгованості становить 22,8 % (щодо юридичних і фізичних осіб).
Нагадаємо, депутати 229 голосами проголосували в першому читанні законопроект «Про фінансову реструктуризацію» (№ 3555). Ним пропонується встановити умови та порядок проведення процедури добровільної фінансової реструктуризації боржника та особливості проведення процедури досудової санації боржника, так званий «Київський підхід».
Він діє за аналогією з “Лондонським підходом”, “Стамбульським підходом” тощо, які застосовувалися у періоди фінансових криз в окремих країнах і дали можливість забезпечити стимулювання кредитного ринку, а також підтримати тих суб’єктів господарювання, які “хотіли працювати”, але вимушено потрапили в скрутне становище.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас