НАБУ підрахувала можливі збитки в разі прийняття закону про конвертацію всіх валютних споживчих кредитів по курсу на 1 січня 2016 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ підрахувала можливі збитки в разі прийняття закону про конвертацію всіх валютних споживчих кредитів по курсу на 1 січня 2016

Кредит&Депозит
822
Незалежна асоціація банків (НАБУ) оцінює можливе прийняття закону про конвертацію всіх валютних споживчих кредитів по курсу на 1 січня 2016 року у 120 млрд гривень збитків.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.
НАБУ закликає Верховну Раду прийняти законопроект № 4004, який передбачає реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, узятих на придбання виключно єдиного житла.
У той же час, на думку асоціації, популістський законопроект про реструктуризацію практично всіх валютних кредитів, зареєстрований в парламенті під № 4004-1, призведе до неконтрольованої девальвації гривні і збитків фінансової системи України на більш ніж 120 млрд гривень.
“Внесений на противагу урядовому законопроект № 4004-1 не вирішить проблему валютних кредитів і є таким же абсурдним, як і раніше ветований Президентом 1558-1. Фактично він передбачає прощення мінімум 2/3 частини боргу за всіма споживчими валютними кредитами, незалежно на які цілі вони бралися – на придбання дорогого авто або ще однієї квартири або яхти “, – відзначає виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.
На решту суми нараховуватиметься процентна ставка в розмірі 0,01% річних, всі штрафи і пені за несплату кредиту також списуються.
За підрахунками НАБУ, збитки від прийняття законопроекту № 4004-1 складуть більше 120 млрд гривень, з них майже 30 млрд гривень складуть одноразові збитки.
Також банки змушені будуть практично повністю списати кредити, за якими вже нараховані резерви в сумі 55 млрд гривень.
Додатково збитки банків від зменшення процентних ставок по реструктуризованих, тобто списаних кредитах складуть близько 15 млрд гривень щорічно.
На думку НАБУ, наслідками його прийняття також стане неконтрольована девальвація гривні, оскільки після переведення валютних активів у гривневі будуть порушені ліміти по валютних позиціях, відповідно банки будуть змушені виходити на ринок і купувати валюту.
В цілому їм доведеться скупити близько 3 млрд доларів в досить короткі терміни.
Нагадаємо, законопроект №4004-1 був зареєстрований депутатами Денисом Дзензерський ( “Народний фронт”) і Олександром Вілкулом ( “Опозиційний блок”) 17 лютого.
Документом запропоновано реструктуризувати валютні кредити на покупку житла або під його заставу, в тому числі кредити на розвиток бізнесу, сума заборгованості за якими на 1 січня 2015 роки не перевищувала 2,5 млн гривень.
Конвертації підлягатимуть кредити на покупку єдиного житла (квартири до 140 кв. м і будинки до 250 кв. м) на будь-яку суму і заставні споживчі кредити до 500 тис. гривень за курсом на 1 січня 2016 року, при цьому конвертації підлягатимуть кредити і в неплатоспроможних банках.
Після конвертації банки повинні будуть списати не менше 2/3 боргу для позичальників, а процентна ставка буде встановлена в розмірі 0,01%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас