Чому зміцнилася гривня, і як довго курс може бути стабільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому зміцнилася гривня, і як довго курс може бути стабільним

Валюта
8144
В Україні після різкої девальвації в лютому відносно стабілізувався курс гривні. Згідно з офіційним курсом Національного банку (НБУ), сьогодні долар в Україні продають по 26,2 грн. Журналісти з’ясовували, чому і чи надовго стабілізувався курс долара в Україні.
Головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій упевнений, гривня стабілізувалася в результаті зростання цін на сировину, яку експортує Україна: в першу чергу на сталь і руду. В нашу країну надходить більше валюти, курс гривні вирівнявся.
За словами аналітика, в порівнянні з лютим, ціни на сировину зросли на 20% і протримаються на цьому рівні весь наступний місяць.
“Спостерігається певна стабільність. Ресурсні ціни, від яких залежить приплив валюти, вони непогано себе ведуть. Ціни на сталь і руду стабільні. Є невеликі коливання. Я думаю, що найближчий місяць сильних змін в курсі очікувати не варто”, – говорить Олександр Парщій.
Негативно на курс може вплинути загострення політичної кризи – позачергові парламентські вибори. “Політична криза і співпраця з МВФ сильно впливали на курс в лютому. Але ринок вже більш спокійно до цього ставиться. Очевидно, якщо триватиме політична нестабільність – нові вибори, це може негативно вплинути на курс. Протягом місяця, швидше за все, ми отримаємо транш від МВФ. За нашими прогнозами, ціни на сталь і руду місяць будуть стабільними, а далі очікується зниження “, – вважає головний аналітик Concorde Capital.
Виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що існує курс гривні не відображає реалії і штучно створений діями Нацбанку. “НБУ використовує звичайну логіку: намагається різати заявки, що надходять на Міжбанківський валютний ринок. Має таку можливість. Це урізання заявок призводить до того, що попит на валюту штучно занижується. При стабільній пропозиції це дає можливість стабілізувати курс гривні”, – відзначає економіст.
Експерт припускає, у НБУ є всі можливості стримувати курс гривні. “Перший сигнал того, що курс не відображає реальність – виникнення множинності курсу. Коли на “чорному ринку” ми бачимо зовсім інший курс. Крім того, виникає зовсім інший розрахунковий курс між комерційними курсами”, – розповідає економіст.
За словами Олега Устенка, девальваційний тиск на національну валюту зберігається: Україна все ще не відновила співпрацю з МВФ, ціни на сировинних ринках залишаються досить низькими, а політична криза так і не вирішена.
“Я вважаю, що девальваційний тиск на гривню залишається. Він йде через кілька каналів. Знижується український експорт, ситуація на світових ринках не на руку Україні: ціна на метал, хімію, зерно знижена. Країна знаходиться на паузі у співпраці з МВФ. Це призводить до блокування всі програми міжнародного кредитування “, – упевнений економіст.
Крім того, експерт відзначає: “У країну не заходять прямі іноземні інвестиції. Для того, щоб вони приходили, країна повинна мати якісний бізнес-клімат. Коли бізнес-клімат залишається складним, валюта в країну не заходить”.
При цьому, якщо Кабміну вдасться за час “штучного утримування курсу” відновити співпрацю з МВФ, найімовірніше, гривня остаточно стабілізується і залишиться в існуючих межах.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас