Глава АМКУ: "ДТЕК" Ахметова причетний до колективної монополії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава АМКУ: "ДТЕК" Ахметова причетний до колективної монополії

Енергетика
334
Антимонопольний комітет України в результаті комплексного дослідження виявив структурні ознаки колективної монополії в складі трьох суб’єктів: “Енергоатому”, групи компаній “ДТЕК” і “Укргідроенерго”.
Про це заявив глава АМКУ Юрій Терентьєв.
“В минулому році досить гостро постало питання про існування чи відсутність монополізму на ринку енергетики. АМКУ з цього приводу почав комплексне дослідження в червні 2015 року та прийшов до попереднього висновку, що є структурні ознаки колективної монополії в складі трьох суб’єктів:” Енергоатому “, групи компаній “ДТЕК” і “Укргідроенерго”, – розповів він.
За словами Терентьєва, можливість суб’єктів впливати на ринок істотно обмежена державним регулюванням на всіх етапах дистрибуції. Структура українського енергетичного ринку склалася так через зарегульованість цієї галузі, а в дійсності у суб’єктів є можливість конкурувати. Тобто ринок електричної генерації єдиний по її типу, а суб’єктами, які мають ознаки домінуючого положення, є “Енергоатом”, “ДТЕК”, “Укргідроенерго”. Їм надано час для формування зауважень на висновки АМКУ.
“Якщо брати сегмент теплової генерації, то частина компаній групи” ДТЕК “в цьому сегменті досягає 70%. Але поки мова йде не про застосування санкцій, а лише про встановлення факту того, чи є ці суб’єкти монополістами”, – сказав глава АМКУ.
У той же час Терентьєв підкреслив, що дослідження проходить відкрито і публічно: за півроку АМКУ не раз збирав учасників ринку і експертів, і вони мали можливість привести всі аргументи щодо положення учасників на ринку.
“Ми оприлюднили попередні результати цього дослідження і сьогодні аналізуємо інформацію, яку надали компанії групи” ДТЕК “,” Енергоатом “, експертні висновки вчених і т.д. У квітні відбудеться засідання, де комітет розгляне питання про ситуацію на ринку і положенні на ньому цих суб’єктів “, – повідомив він.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас