Чи добре бути айтішником? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи добре бути айтішником?

Особисті фінанси
2071
ІТ залишаються однією з найуспішніших сфер для самореалізації та гідного заробітку. Найменш корумпована, прогресивна, інтернаціональна, ця сфера приваблює в себе все більше талановитих людей. Але наскільки добре йдуть справи з працевлаштуванням ІТ-експертів в Україні?
За результатами опитування, проведеного сайтом rabota.ua, переважна більшість респондентів впевнені, що найкраще працювати саме в ІТ – ця професійна сфера не просто посіла перше місце, а й зібрала голосів вчетверо більше, ніж сфера «Медицина-Фармацевтика», яка знаходиться на другому місці.
При цьому ІТ – єдина професійна сфера, в якій заробітна плата значно переважила затребуваність професії – на відміну, наприклад, від медицини чи дизайну.
Звичайно, слід врахувати, що дві третини учасників не працюють у тих сферах, про які писали, і в розділі бажаних сфер інформаційні технології зайняли почесне четверте місце. Безумовно, учасники опитування розуміють, який рівень знань у професії, іноземних мов чи склад розуму є обов’язковою вимогою для «входу» в професію, і раціонально оцінюють власні навички в цій сфері.
Тому їм більше підходить робота в сфері подорожей, на виробництві та в офісі – на адміністративних посадах. Це більш універсальна робота, яка вимагає менших трудозатрат.
До речі, думка про те, що програмісти – професія складна і дефіцитна, не зовсім відповідає дійсності. Згідно зі статистикою rabota.ua, за співвідношенням кількості резюме і вакансій вже кілька років лідерами рейтингу дефіцитних спеціальностей є представники легкої промисловості.
Звичайно, програмісти входять у рейтинги, проте це відбувається не завжди – очевидно, ринок праці більш гнучко реагує на дефіцит програмістів (або бюджети ІТ-компаній дозволяють швидко заповнювати дефіцит професіоналів, навчаючи або перекуповуючи необхідних фахівців). Крім того, важливо розуміти, що програмісти неохоче розміщують резюме і відгукуються на вакансії, звикнувши до того, що «мисливці за головами» знаходять їх просто на робочому місці.
Якщо говорити про привабливість роботи програміста, основним «манком» є заробітна плата – і її розмір, і прив’язка до курсу іноземних валют, і готовність роботодавця на різні плюшки – аж до кінотеатрів, спортзалів та інших приємностей заради утримання профі програмування. До речі, ІТ-сфера – одна з небагатьох, де середня пропонована заробітна плата перевищує очікування шукачів роботи.
Звичайно, пропонуючи такі заробітні плати, роботодавці розраховують на високий рівень професіоналізму і готовність вирішувати поставлені завдання новими цікавими шляхами і способами, на що не завжди готові претенденти. Проте динаміка зростання ІТ-вакансій показує, що ринок «живий», зростає і розвивається, незважаючи на труднощі попередніх років.
Тетяна Пашкіна, експерт компанії rabota.ua
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас