Як в Україні повернути депозити, вкладені після тимчасової адміністрації, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні повернути депозити, вкладені після тимчасової адміністрації, - юристи

Кредит&Депозит
1065
У вкладників проблемних банків з’явилася можливість повернути свої депозити, причому навіть у тих, хто відкривав рахунки вже після введення тимчасової адміністрації в банках.
До цього часу це було неможливо: компенсації з Фонду гарантування вкладів до 200 тис. грн виплачувалися виключно тим людям, чий депозитний договір датувався часом до введення адміністрації. Всі вкладення після цієї дати Фонд автоматично визнавав недійсними і не компенсував.
Нову можливість вкладникам надав Верховний суд України, розглядаючи справу №6-1601цс15.
Тепер до депозитів застосовується принцип реституції. “За рішенням суду, після визнання депозитного договору недійсним Фондом гарантування вкладів, нікуди не діваються зобов’язання банку перед вкладником. Тобто фінустанова як і раніше має повернути йому вкладені гроші. Тому повинен бути застосований принцип реституції. А якщо від імені банку після введення тимчасової адміністрації діє Фонд гарантування вкладів, який і повертає кошти в межах гарантованої суми, то саме він і повинен розраховуватися, як йому і належить за чинним законодавством – до 200 тис. грн”, – розповів старший партнер адвокатської компанії “Кравець та Партнери” Ростислав Кравець.
І додав: “Причому, вважаю, що він не має права відносити такі зобов’язання в 4-у чергу вкладників, де зараз знаходяться власники депозитів понад 200 тис. грн. Виплати повинні проводитися як передбачено законом – позачергово і в межах гарантованої суми”.
Позицію Ростислава Кравця підтримали і його колеги, зазначивши, що при розбіжностях термінів депозитів і тимчасових адміністрацій, людина може повернути свої гроші.
“У випадку, описаному в постанові суду, банк був визнаний банкрутом буквально на три дні раніше, проте керівництво філії знало про це і фактично перевищило повноваження, укладаючи депозитний договір. На самому вкладнику в даній ситуації це може позначитися наступним чином: визнаючи договір недійсним, згідно з чинним законодавством, суд сам повинен застосувати порядок реституції, тобто повернути вкладнику все одержане за угодою, на підставі рішення суду”, – пояснив юрист юрфірми “Астерс” Вольга Шейко.
Швидше за все, вийде повернути лише вкладене, і навряд чи вдасться заробити. “Безумовно, ніяких відсотків за користування депозитним вкладом банк виплачувати не буде, повинна бути повернена чиста сума вкладу”, – вважає Шейко.
Юристи рекомендують при подачі судових позовів обов’язково посилатися на вищезазначену постанову ВСУ №6-1601цс15.
“Найголовніше в цьому рішенні – це правова позиція. Останнім часом суди дуже звертають на це увагу. Тому тим, у кого укладено договір після введення тимчасової адміністрації, слід звернутися до суду і послатися саме на правову позицію по даному рішенню. Суду важко буде відмовити в задоволенні такого позову”, – запевнив керуючий партнер ЮФ “Можаєв і Партнери” Михайло Можаєв.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас