Яресько повідомила, кому потрібно реструктуризувати валютні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яресько повідомила, кому потрібно реструктуризувати валютні кредити

Кредит&Депозит
2402
Міністерство фінансів сподівається на прийняття Верховною Радою закону про конвертацію валютних кредитів для населення зі списанням 25-50% боргу.
Про це йдеться в повідомленні відомства.
Міністерство фінансів закликає Верховну Раду прийняти проект закону “Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отримані на придбання єдиного житла” №4004, який був розроблений Міністерством фінансів спільно з Національним банком і Незалежною асоціацією банків.
Мінфін активно працює над відновленням стійкого економічного зростання, важливою передумовою якого є відновлення банківського кредитування.
За оцінками НАБУ, кількість сімей, які мають право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, становить приблизно 37 тис. на загальну суму близько 1 млрд доларів.
“Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати тільки тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла, а також які, як наслідок, через неможливість оплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого будинку. Тільки це буде справедливим по відношенню до решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власні кошти”, – зазначила з цього приводу міністр Наталя Яресько.
Крім того, за словами міністра фінансів, запропонований урядом законопроект не несе загроз для банківської системи: він узгоджений з банківським співтовариством.
У процесі реструктуризації такого кредиту банки повинні будуть списати від 25% до 100% позики; перевести непогашений залишок по кредиту в гривню за курсом НБУ на день проведення реструктуризації; забезпечити, щоб протягом 3-х років ставка за цим кредитом не перевищувала ту, по якій було надано кредит в іноземній валюті.
Слід зазначити, що Міністерство фінансів не підтримує альтернативний законопроект №4004-1, оскільки він не дозволяє збалансувати інтереси позичальників і кредиторів і матиме згубні наслідки для банківського сектора.
Нагадаємо, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді прийняти закон про конвертацію валютних кредитів для населення зі списанням 25% -50% боргу.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас