Борщовий набір: На скільки може збільшитися вартість національної страви України (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борщовий набір: На скільки може збільшитися вартість національної страви України (інфографіка)

Особисті фінанси
667
Вартість головної національної страви країни знову лихоманить. За рік ціна каструлі борщу (5 літрів) підскочила на 13%, і вже обходиться українським господиням більш ніж в 100 грн. Про це говорить дослідження Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Винуватцями подорожчання стали морква, буряк, капуста і картопля, які за рік подорожчали більш ніж в два рази через поганий врожай (докладніше див. Інфографіку). І краще не стане, не дивлячись на наближення теплого сезону: вже в найближчі три місяці експерти обіцяють, що стандартний набір овочів може подорожчати ще на 5-20%.
Зараз, в порівнянні з січнем – березнем минулого року, борщовий набір подорожчав в рази: морква, буряк і капуста – більш ніж удвічі, картопля – в 1,5 рази через поганий врожай. П’ятилітрова каструля національної страви в січні – березні 2015 року коштувала 90 грн, а в першому кварталі 2016- го – вже 102 грн.
Втім, як видно по інфографіці, левову частку в ціні каструлі борщу займають не овочі, а м’ясо, томати і зелень – майже 60%. А так званий борщовий набір – капуста, морква, буряк, цибуля, – в сумі дав всього 9%, а в грошах – 10%.
Експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник каже, що в найближчі три місяці очікувати здешевлення борщу не доводиться, незважаючи на весну і літо: “Основний борщовий набір ще подорожчає. Наскільки, сказати сьогодні складно: відсоток зростання цін на овочі залежить від багатьох факторів. Перш за все, від погоди, – пояснює Дворник. – Буде тепло і сонячно – пропозиція свіжої капусти, моркви, буряка, цибулі виявиться більше, і навпаки. Це, в свою чергу, вплине на вартість коренеплодів і качанів старого врожаю, адже торгівлі треба буде їх швидше продати”.
Точно, за прогнозами Дворника, подешевшає стара картопля, але ціна на торішню цибулю залишиться стабільною, поки її всю не продадуть. Не обіцяє експерт і підвищення цін на м’ясо, за винятком двох пасхально-першотравневих тижнів (з 1 по 15 травня), коли українці вийдуть з поста і готуватимуть м’ясні страви до свята. Але в цей час борщ зазвичай непопулярний, адже народ налягає на шашлики, яйця і “пасочки”.
“Поки приблизно можна оцінити підвищення вартості каструлі борщу в другому кварталі від 3-5%, за оптимістичним сценарієм, до 15-20% – за песимістичним, якщо будуть холоди”, – говорить Дворник.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас