Податкова вимагає в українського «Яндекса» доступ до користувальницької пошти, в разі відмови можливий обшук, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова вимагає в українського «Яндекса» доступ до користувальницької пошти, в разі відмови можливий обшук, - ЗМІ

Кримінал
1059
Як стало відомо AIN.UA, податкова міліція отримала рішення суду на доступ до даних деяких українських користувачів, які використовують пошту «Яндекса». Ці дані потрібні для розслідування справи про податкові махінації. Але за словами співробітників українського офісу, у них просто немає доступу до такої інформації. За документами, якщо компанія не дасть співробітникам відомства необхідних даних, в її офісі можуть провести обшук.
У компанії повідомляють, що за останній час подібні звернення почастішали. Одне з останніх подібних звернень пов’язано було з розслідуванням кримінальної справи про ухилення від сплати податків. Києво-Святошинський районний суд в січні цього року ухвалив, що український офіс «Яндекса» повинен дати доступ до ІР і МАС-адресами власників поштових скриньок. У документі йшлося про те, що якщо компанія не виконає ухвалу про тимчасове доступі, суд має право дозволити обшук в офісі. Того разу юристи компанії змогли довести, що цієї інформації в українського офісу немає.
Зараз, за даними редакції, мова також йде про схожий документ, тільки від Білоцерківського суду. Якщо ухвалу суду виконано не буде, суд дасть дозвіл на обшук.
Але в компанії відзначають, що не можуть виконати приписи документа, просто тому, що «Яндекс.Україна» не є адміністратором yandex.ua/ru і «Яндекс.Пошти». А запити з приводу призначених для користувача даних власника пошти потрібно направляти в російський «Яндекс».
У компанії підтвердили, що отримали постанову суду, пов’язану з вимогою надати доступ до особистих даних користувача «Яндекс.Пошти». Сама по собі вона не є підставою для проведення обшуку. Цей дозвіл слідчого судді на тимчасовий доступ до речей і документів, воно встановлює міру забезпечення кримінального провадження, а не визначає слідча дія, яке має бути проведене (зокрема, обшук).
Але наслідки невиконання такого рішення по ч. 1 ст. 166 КПК такі, що суддя може дозволити безпосередньо обшук з метою вилучення зазначених речей і документів.
«Ми, ТОВ “Яндекс.Україна”, не в змозі виконати вимогу суду про доступ до особистих даних користувача «Яндекс.Пошти» – просто тому, що у нас такого доступу немає. Відповідно, суд має право дозволити проведення обшуку без можливості оскарження », – повідомили в компанії.
Цікаво, що днями в РФ влада спробувала привернути «Яндекс» до відповідальності за відмову розкрити інформацію про його користувачів.
Нагадаємо, в листопаді минулого року Печерський суд Києва зобов’язав адміністрацію соціальної мережі надати доступ до штаб-квартирах в Менло-Парку і Лондоні. Відповідне рішення було опубліковано в реєстрі судових рішень.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас