До кодексу етики прокурора не входять корупція та шантаж. Сакварелідзе розповів про своє скандальне звільнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До кодексу етики прокурора не входять корупція та шантаж. Сакварелідзе розповів про своє скандальне звільнення

Казна та Політика
632
Звільнений Віктором Шокіним Сакварелідзе зізнається, що про своє звільнення дізнався з телевізора, розкриває таємницю справи про «діамантових прокурорів» і пояснює, чому не бачить для себе місця в політиці
Сьогодні, перед своєю власною відставкою, генпрокурор Віктор Шокін звільнив свого заступника та прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе. З вимогою про звільнення до Генпрокуратури звернулися депутати від Одеської області, Дмитро Голубов, Євген Дейдей, Сергій Ківалов, Олександр Урбанський, Олександр Пресман, Василь Гуляєв, Павло Унгурян, Віталій Барвіненко.
В інтерв’ю НВ Сакварелідзе розповів, навіщо зустрічався сьогодні з президентом Порошенком, що передувало його звільненню і чи збирається він йти у велику політику.
– Коли ви вперше відчули, що вас хочуть звільнити з прокуратури?
- Влітку [після початку кримінального провадження за участю «діамантових прокурорів» Олександра Корнійця і Володимира Шапакіна].
– А зараз? Після проведення акції протесту біля ГПУ 24 березня, чи після чого?
- До акції протесту.
– А в чому це проявилося? Хто з вами говорив на цю тему?
- Запитання ставилися, що якщо я хочу йти в політику, можу піти [з ГПУ] і стати політиком.
– А хто це говорив?
- Різні люди. Наприклад, була зустріч з президентом 2 дні тому. Він запитував, чи не збираюся я йти. Ви знаєте, що я не тримався за посаду, але у мене не було морального права йти, тому що треба підтримати хлопців, ясна річ.
Я пишаюся кожним днем боротьби і протистояння в стінах прокуратури, яку ми провели разом з нашою командою. Справа ж не в моєму звільненні. Я йшов багато разів з високих посад. Головне, змінювати правила гри. Головне – створити ідеологічно нову прокуратуру, яка буде прикладом порядності, державності і служіння інтересам суспільства.
– Це був натяк на ваше звільнення з боку президента?
- Я не знаю, як це розуміти. Але ми поговорили і зрозуміли один одного.
– Він питав, чи збираєтеся ви в політику?
- Ні. Прозвучали коментарі, що це політична акція [акція протесту біля ГПУ] і я не маю права брати участь у політичній акції. Це суперечить кодексу етики прокуратури. Кодекс етики прокуратури Грузії писав я. Я був одним з авторів цього кодексу. Я прекрасно розумію, як він відповідає європейським стандартам. До кодексу етики прокурора не входить корупція, не входить кришування своїх керуючих справами діамантових прокурорів, не входить терор і шантаж порядних працівників, не входить кришування корупційних схем, бездіяльність тощо. Так, проти такої прокурорської етики ми будемо завжди.
– Сьогодні ви теж зустрічалися з президентом?
- Так. Після того, як дізнався по телевізору про своє звільнення.
– Скільки тривала зустріч?
- Вона була коротка. Президент сказав, що в наших стосунках нічого не змінюється і що моє звільнення не було погоджено з ним.
– Президент пропонував вам якісь умови, щоб ви залишилися?
- Ні. Не було такої розмови. Президент сказав, що він буде говорити з новим генеральним прокурором і буде говорити з ним про те, щоб нас відновили.
– А вам він не пропонував вам стати генеральним прокурором?
- Ні. Я на це не претендую, я кілька разів про це заявляв і він знає, що я на це не претендую.
– А що буде з вашою командою в Одеській області?
- Боюся, що на жаль, їх теж будуть гнобити. Вони не перетиналися з інтересами особисто генерального прокурора Шокіна, але у них теж, напевно, будуть виникати проблеми.
Кожен з депутатів, який підписував цю заяву [з проханням звільнити Сакваралідзе], зробив це невипадково. Всі ті справи, які порушувала Одеська обласна прокуратура, стосуються їхніх особистих інтересів. Це Будинок прийомів, це Одеський припортовий завод, це контрабандні потоки, які вони кришували, це вплив на суди, це вплив на призначення певних корумпованих чиновників тощо.
– Ви підете в політику чи будете у громадському русі?
- Я стоятиму там, де стоять правильні люди. Не на тих звірів нарвалися, будемо працювати далі.
– Це політика.
- Раз політика, так політика. Мені ж дав дозвіл Владислав Куценко [прокурор ГПУ] йти в політику, я йому вдячний [посміхається].
– Це буде партія Саакашвілі?
- Я не знаю, як це все буде. Я буду стояти поруч з правильними людьми.
-* З Саакашвілі?*
- Саакашвілі – мій товариш, він колишній президент моєї країни, моєї першої батьківщини, друга – Україна.
– Ви підете працювати до нього в адміністрацію? Чи ви будете діяти незалежно?
- Ви все побачите. Я нікуди ховатися не збираюся. Часу возитися з білочками в парках у мене не буде.
– Може, ви хочете озвучити щось публічно у справі «діамантових прокурорів», що не було озвучено раніше?
- Вже все озвучено. Всі чудово розуміють, що Олександр Корнієць був керуючий справами Віктора Миколайовича Шокіна, що у нього в будинку зберігалися дуже цікаві документи, які пов’язують його з генеральним прокурором Шокіним. Всі його дії [Шокіна], аж до мого звільнення, паралізація всієї служби, – це сигнали і докази того, що вони були близькими людьми. Факт, що вони працювали разом, що він [Корнієць] якийсь час був його особистим водієм, що ще треба розповісти, щоб довести, що вони близькі люди?
У прокуратурі залишився Яніс Симонов. Я хочу висловити йому підтримку і подяку і попросити його не здаватися і не відмовлятися від держобвинувачення [у справі з «діамантовими прокурорами»], щоб ми до останнього боролися за справедливість у прокуратурі. Звичайно, не виключено, що їх [«діамантових прокурорів»] просто можуть виправдати і Корнієць завтра зможе претендувати на посаду генерального прокурора. Чому б і ні? Колишній генеральний прокурор Шокін був одним з його найбільш затятих адвокатів. І він мені дав зрозуміти, що буде їх захищати до кінця. Буквально так закінчилася наша розмова. Нічого не виключено, звісно. Це Україна.
– Симонова поки не звільняють?
- Поки не звільняють. Але можуть через суд розвалити цю справу. Навіщо Яніса [Симонова] звільняти. Потім скажуть, що ця справа не підготовлена і прокурор був непрофесійним.
– Це правда, що недостатньо доказів у справі про «діамантових прокурорів»?
- Ні, неправда. Вони намагаються розвалити цю справу і вигадують всі версії для цього.
– Є думка, що ваше звільнення, це тиск на Саакашвілі?
- А як ви собі це уявляєте? Хіба Мішу можна зупинити?
Христина Бердинських
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас