Податковій реформі 100 днів: У кого в Україні зросли зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковій реформі 100 днів: У кого в Україні зросли зарплати

Особисті фінанси
2370
На тижні виповниться 100 днів з моменту зниження ставки Єдиного соціального внеску (ЄСВ) з плаваючих 34,7-49,7% до 22%. За задумом авторів, поступка мала підштовхнути бізнес збільшити білу частину зарплат співробітникам і вивести зарплати з тіні.
Але опитування показало: компанії не поспішають відбілювати зарплати, а якщо де зростання і сталося, то, швидше за все, всупереч реформі.
Найменш сприйнятлива до податкових змін IT-сфера. Зарплати там прив’язані до долара, тому ніякі реформи на них не вплинули. «Ми абсолютно біла компанія, і розмір зарплати від зміни податків не залежить, – сказали нам в регіональному офісі Google. – Її зростання залежить від роботи співробітників ».
У айтішників – своя хитрість: аутсорсингові компанії (ті, що займаються програмуванням) оформляють персонал з високими зарплатами як приватних підприємців. «Немає сенсу хімічити з зарплатами в гривні. Статус ПП дозволяє отримувати долари за послуги прямо з-за кордону », – говорить заступник голови Інтернет асоціації України Олександр Ольшанський.
Торгові мережі, за словами глави Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, теж ніяк не відреагували на зміни: «Зарплати не збільшилися. В умовах, коли багато людей потребують роботи (в тому числі і переселенці), їх нерідко навіть зменшують ». Немає змін і в аграріїв. «Ми поки нічого не відчули, та й податкову пільгу повністю перекриває інфляція», – зазначила керівник фермерського господарства «Ліана» (Запорізька обл.) Ліна Бойченко.
Втім, позитивні приклади все ж є. У компанії Nemiroff кажуть, що завдяки реформі збільшили зарплати на чверть. Підтвердили зростання зарплати після реформи і в пивоварної компанії «САН ІнБев Україна». Але це поодинокі випадки. Як показують опитування, бізнес якщо і йде на підвищення зарплат, то не завдяки реформі, а щоб зменшити удар інфляції.
«У нас зростання приблизно на розмір інфляції за 2015 рік (43,3%. – Авт.). Зросли ціни – і з ними зарплати », – констатував засновник «Козирної карти» Сергій Предко. Те ж – у турбізнесу. «Зарплати переглядаються в середньому раз на півроку, але це звичайна індексація», – пояснили в Асоціації лідерів турбізнесу.
HR-експерт Тетяна Пашкіна повідомила, що в порівнянні з 2015 роком лідер в зростанні зарплат – банківська сфера, там підвищення на 48%. У цифрах зростання скромніше – з 4113 до 6094 грн.
«Банки змушені підняти зарплати, щоб люди не пішли в сфери обслуговування, де платять більше. На другому місці – турагентства (зарплата виросла з 4745 до 6163 грн, або на 30%). На третьому – адмінперсонал (з 5088 до 6516 грн, або 28%) – тут витягли водії, в тому числі далекобійники. Четверта позиція – у будівництва (з 7365 до 9247 грн, або 26%) – за рахунок менеджерів з продажу будматеріалів. І зростання в 21% – в медицині і фармацевтиці (з 6072 до 7375 грн): тут піднімали зарплати медпредставникам. Як правило, всі підвищення в межі 20% – індексація », – каже Тетяна Пашкіна.
За її словами, в сфері продажів і клієнт-менеджменту відкрито 20 тисяч вакансій, відгуків немає – ось і піднімають зарплату.
«І як правило, індексують зарплати ключовим фахівцям. А ось в агробізнесі рівень, навпаки, впав на 2% (середня зарплата – 8585 грн) – не сезон, немає причини платити якісь бонуси », – каже Тетяна Пашкіна.
Експерти вважають: гроші, заощаджені від зниження ЄСВ, дозволять наростити зарплати на 12% максимум, та й то роботодавцям це не потрібно. «На одне місце претендують 20 осіб. Немає конкуренції роботодавців, і зростання зарплат не активне», – підкреслив глава департаменту Федерації роботодавців Юрій Кузовий. Крім того, немає довіри влади.
«В уряді вже заявляли: готові відмовитися від зниження ЄСВ. Як підприємцю довіряти системі? Він зарплати підвищить, а після повернення ЄСВ знизити не можна », – попереджає Кузовой.
Влада ж вважають, що ефект буде. «Знизивши ЄСВ, ми залишили бізнесу 90 млрд грн. Частина грошей він направить на розвиток, частина залишить співробітникам. Думаю, реформа дасть результати », – заявив міністр Павло Розенко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас