Вкладників Дельти віддалили від депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладників Дельти віддалили від депозитів

Кредит&Депозит
833
Великі вкладники Дельта Банку, які втратили в ньому свої кошти, намагаються повернути їх відразу декількома шляхами. Вони не тільки виводили з нього активи, але й записувалися в чергу кредиторів. Однак це не гарантує отримання назад своїх коштів.
У порядку загальної черги
В Єдиному держреєстрі судових рішень опубліковано рішення Вищого госпсуду від 15 березня, згідно з яким Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) виграв позов проти компанії «Укргазвидобування». Тепер державна компанія повинна виплатити Дельта Банку 214,11 млн грн, в тому числі заборгованість за кредитом на 150 млн грн.
Суперечка виникла через те, що напередодні впровадження в Дельта Банк тимчасової адміністрації він передав права вимоги за боргом компанії «Укргазвидобування» фізособам-поручителям. «Була постанова про проблемність Дельта Банку. Але люди почали шукати шляхи для виведення активів банку, щоб врятувати свої гроші. Тому відбувалося масове виведення кредитних зобов’язань, банк втратив солідних боржників, які платили за кредитами», – розповідав ліквідатор Дельта Банку Владислав Кадиров.
У рахунок погашення боргу держкомпанії були списані кошти з депозитів фізосіб. Це дало право вкладникам-поручителям почати стягнення заборгованості з компанії «Укргазвидобування». Однак адміністратор Дельти визнав договори поруки нікчемними і ще 14 травня 2015 року повернув депозитні кошти на суму 150 млн грн назад на рахунки цих поручителів у Дельта Банку.
Після чого вони були включені до переліку кредиторів: ФГВФО гарантує їм виплату 200 тис. грн, решту – тільки за наявності грошей у Дельта Банку в порядку черговості. «У виписці зазначено, що Дельта Банк перерахував кошти на невідомі рахунки № 2909, які жодним чином не стосуються поручителя», – цитує суд твердження одного з поручителів.
Список постраждалих
Серед цих поручителів, які втратили можливість стягнути «депозити» з найбільшого добувача газу в країні, багато відомих імен. FinClub раніше вже перераховував їх. Серед них екс-в.о. голови і заступник голови правління Дельта Банку Ірина Заярнюк (7 млн грн); директор-президент каналу ICTV Олександр Богуцький (34 млн грн); екс-заступник голови правління Кредитпромбанку Віктор Зінченко (сума невідома); Ігор Шаповалов (40,5 млн грн) – нібито син екс-заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова; Андрій Мороз (12 млн грн) – право вимоги отримав від юриста Максима Лавриновича; колишній член Ради НБУ Олександр Біланенко (сума невідома).
З судового рішення випливає, що мінімум троє вкладників були внесені до реєстру кредиторів. Це означає, що тепер ці вкладники зможуть отримати гарантовано по 200 тис. грн, а «Укргазвидобування» поверне Дельті 214 млн грн, які ФГВФО розділить між кредиторами.
ВГСУ, вивчивши аргументи сторін, скасував рішення Київського апеляційного госпсуду від 21 грудня і підтвердив рішення Госпсуду Києва від 19 серпня у справі № 910/14423/15, якою були визнані зобов’язання держкомпанії з погашення боргу прямому кредитору – Дельті.
Пряма вимога
При цьому ряд осіб, які виводили активи з Дельти, також намагаються повернути свої кошти як звичайні вкладники. «Фактично відбувається спроба подвійного стягнення коштів. Ці компанії були включені до реєстру кредиторів банку, а, крім того, отримали права вимоги за кредитами в рахунок своїх коштів», – говорив юрист Дельта Банку Вадим Степанюк.
Серед таких кредиторів: Ощадбанк (вивів активи на 2 млрд грн), Державна іпотечна установа (3,8 млрд грн), Фокстрот (4,5 млрд грн), Авант-Банк (500 млн грн). «Дійсно, Ощадбанк подав заяву про визнання його кредитором Дельта Банку в порядку і в терміни, передбачені законом. Варто задзначити, що включення вимог Ощадбанку до реєстру кредиторів Дельта Банку і стягнення заборгованості шляхом звернення стягнення на заставу не є подвійним стягненням, що підтверджується правовими позиціями вищих судових інстанцій з цього питання. Крім того, ліквідатор Дельта Банку офіційно не повідомив Ощадбанк про результати розгляду заяви про визнання вимог Ощадбанку. Позиція про нібито подвійне стягнення повністю суперечить інтересам самого Дельта Банку, бо фактичне, навіть часткове звернення стягнення на заставу дозволить зменшити розмір зобов’язань самого банку-банкрута перед Ощадбанком», – повідомили в прес-службі держбанку.
Клієнти Дельти намагаються стягнути кошти також безпосередньо з власника. Ощадбанк вже виграв суд проти Миколи Лагуна про стягнення з нього, як з фінансового поручителя Дельти, боргу на 3 млрд грн. Для забезпечення цього рішення арештована частина майна пана Лагуна. Але така можливість є далеко не у всіх колишніх клієнтів Дельти. «Микола Лагун поручався усно повернути наші міжбанківські кредити. Але ніякого письмового поручительства у нас від нього немає. Тому ми не можемо подати на нього до суду», – каже екс-член наглядової ради Авант-Банку Веніамін Лебедєв. Авант-Банк надавав Дельта Банку кредити на 79 млн грн і $10 млн.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас