Експерти повідомили, коли варто очікувати активізацію українського ринку нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти повідомили, коли варто очікувати активізацію українського ринку нерухомості

Нерухомість
5419
Стійке зростання обсягу продажів у всіх сегментах ринку нерухомості України може початися восени 2016 року, вважають представники Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ).
“За умови стабільності курсу національної валюти ми плануємо, що восени 2016 року вже пожвавлення, але не зростання цін. А ось кількість угод на ринку нерухомості буде зростати, при цьому як в первинному, так і у вторинному сегментах”, – зазначив президент АСНУ Сергій Злидень на прес-конференції в Києві.
Згідно з даними заступника голови комітету АФНУ з статистикою і аналітиці Дениса Седакова, темпи продажів об’єктів на первинному ринку нерухомості України продемонстрували зростання ще в листопаді минулого року і за станом на перший квартал 2016 року залишаються стабільними.
“Ми відчуваємо, що дно пройдено приблизно у вересні-жовтні минулого року, а вже з листопада спостерігається позитивна тенденція, яка, сподіваюся, збережеться”, – сказав Д.Седаков.
При цьому він зазначив, що в 2016 році в лютому не спостерігалося різкого падіння обсягу продажів первинної нерухомості, як це було останні два роки.
“У цьому році такої тенденції не спостерігалося. У січні, лютому, березні продажі були високими”, – зазначив заступник голови комітету АФНУ з статистикою і аналітиці.
За його прогнозами, при відсутності різких стрибків девальвації національної валюти ціни на об’єкти первинної нерухомості залишаться на поточному рівні.
Як зазначив голова комітету АФНУ з статистикою і аналітиці Едуард Бразас, в 2015 році у всіх регіонах України проявилася тенденція щодо переорієнтації попиту покупців нерухомості з вторинного ринку на первинний.
“Наприклад, ринок того ж Дніпропетровська чи Одеси живий в основному завдяки первинним проектам, які “розморозились” і добре будуються. На “вторинку” попит досить слабкий”, – сказав Е.Бразас.
Він уточнив, що згідно зі статистичними даними Міністерства юстиції України, в 2014 році в цілому по країні було зареєстровано близько 300 тис. договорів щодо відчуження прав власності, а в 2015 році падіння даного показника склало не менше 30%. За словами Е.Бразаса, такі дані відображають значне скорочення обсягу продажів на українському ринку вторинної нерухомості.
Згідно з прогнозами Е.Бразаса, обсяг продажів на вторинному ринку нерухомості України найближчим часом також буде зменшуватися, оскільки ціни на об’єкти прив’язані до курсу долара.
“На жаль, ринок буде продовжувати падати, а “первинка” буде мати всі козирі і “збирати вершки” з ринку, тим більше, що багато цікавих об’єктів з’являється”, – вважає Е.Бразас.
У той же час голова комітету АФНУ із статистики і аналітики зазначив, що збільшення вартості комунальних послуг для населення фактично підвищило рівень цін на орендоване житло – тепер більшість власників житла здають його в оренду за умови оплати орендарем житлово-комунальних послуг в повному обсязі.
На думку Е.Бразаса, кількість угод по здачі в оренду житла в 2016 році буде збільшуватися на тлі активного попиту, не дивлячись на прогнозоване зростання цін на такі об’єкти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас