"Ніщо не буде дано просто так": Томбінський повідомив, чому в повну силу не працює ЗВТ між Україною та ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ніщо не буде дано просто так": Томбінський повідомив, чому в повну силу не працює ЗВТ між Україною та ЄС

Казна та Політика
1255
Зона вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, яка стартувала 1 січня 2016 року, поки не принесла значних успіхів і не запрацювала на повну силу через структурні слабкості української економіки, сказав в ході міжнародної конференції в Києві глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.
«Сьогодні ми можемо сказати, що зона вільної торгівлі, відкритий ринок з ЄС не використовується так, як ми б того хотіли і чекали. А все через безліч слабкостей, в першу чергу економічного характеру. Через структурні слабкості української економіки », – зазначив Томбінський.
Він звернув увагу на те, що ключовим експортним товаром України є переважно сировина. Як зазначив посол, таким був експорт Польщі багато років назад. «Але в умовах кризи на товарних ринках українські виробники не можуть отримати будь-яких прибутків. І це ще одна структурна проблема, – сказав Томбінський. – На європейський ринок змогли зайти лише деякі українські виробники, які готувалися до такої експансії. І вони отримали свої вигоди. Але де решта?».
При цьому глава представництва ЄС в Україні підкреслив, що європейська сторона готова допомогти українському бізнесу, знайти проекти і виробництва, які можуть продаватися в Європі. «Ми, зрозуміло, не підемо продавати ваш продукт на нашому європейському ринку. Це вже завдання виробників. Але ми можемо надати систематичну, інституційну допомогу експортерам », – сказав Томбінський.
При цьому він підкреслив, що успішний вихід на європейський ринок обов’язково повинен супроводжуватися юридичною підтримкою експортерів з боку держави, а також беззаперечними і всеосяжними можливостями самих експортерів – в частині виконання замовлень, підтримки виробництва і надання пост продажного сервісу.
«Ніщо не буде дано просто так, європейський ринок дуже конкурентний. Використовуйте ту підтримку, яку отримала Україна, включаючи матеріальну підтримку, яку отримує країна », – додав Томбінський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас