Технократ чи політик? Чи зможе Україна вперше в історії переступити через принцип політичних договірняків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Технократ чи політик? Чи зможе Україна вперше в історії переступити через принцип політичних договірняків

Казна та Політика
1420
З дня на день Україна отримає нового прем’єра. Чи стане ним Гройсман, який навряд чи створить уряд реформаторів, але збере більшість, чи Яресько, у якої немає підтримки у ВР, але є прихильність товариства, інвесторів і бажання створити уряд технократів?
22 березня команди президента Петра Порошенка і прем’єра Арсенія Яценюка планували зробити початком кінця політичної кризи, яка розтягнулася вже на місяць. У цей день очільник пропрезидентської фракції БПП Юрій Луценко планував фактично оголосити прізвище нового голови Кабміну, якого підтримала б більшість, і поклавши тим самим кінець політичній турбулентності, викликаної розпадом коаліції і недовірою, що парламентарі оголосили чинному прем’єру.
За словами депутатів, близьких до процесу переговорів, все йшло до того, що ним стане нинішній спікер Верховної ради (ВР) Володимир Гройсман, давній соратник голови держави. Народний фронт (НФ) Яценюка був не проти такої заміни, та й більшість під фігуру Гройсмана збиралася. Багато депутатів у Раді в розмовах з НВ категорично відкидали кандидатуру Яресько. Справа рухалася до нового альянсу з участю БПП, НФ і Радикальної партії (РП) і до нового уряду, заснованому не на професіоналізмі, а на партійних квотах.
Назвати прем’єра повинна БПП. Так вважають в НФ після того, як президентська сила відмовилася працювати з Яценюком, каже Вікторія Сюмар, заступник голови фракції НФ.
Але тут несподівано в бій повернулася міністр фінансів Наталя Яресько. Їй вже з місяць пророкували роль голови уряду професіоналів, віддалених від політиків і партійних лобістських груп.
Сама Яресько довгий час заперечувала прем’єрські амбіції.
І лише в день Ч, коли Порошенко і Яценюк фактично сформували нову конфігурацію уряду і більшості, виступила із заявою.
Міністр опублікувала його на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці, повідомивши: новий уряд має зосередитися на двох ключових питаннях — відновленні довіри громадян та економічному зростанні. Справитися з цими завданнями, на думку Яресько, можуть лише чиновники-технократи. “Тобто команда “нічиїх” людей, у яких немає політичного минулого, які не підкоряються жодному олігарху або “друзям” політиків і у яких немає політичних амбіцій”,— пояснила вона. А також додала, що готова зібрати і очолити таку команду.
Сплутавши усі карти, Яресько змусила президента зробити хід у відповідь. Вже на наступний день Порошенко заявив, що підтримає будь-якого прем’єра. Лише б фракції колишньої коаліції за два дні прийшли до єдиної думки з приводу кандидата. А до 29 березня президент хоче мати не просто новий склад Кабміну, але і результативне голосування за нього в Раді.
Тепер депутатам належить зробити швидкий вибір. Або Гройсман, який навряд чи створить уряд реформаторів, але гарантовано збере під себе більшість. Або Яресько, у якої немає підтримки у ВР, але є прихильність суспільства, зовнішніх інвесторів і великих міжнародних інститутів, а також бажання створити уряд технократів.
Є і третій варіант: якщо фракції не домовляться, у керма виконавчої влади затримається Яценюк з усіма колишніми проблемами — млявими реформами і скандалами з сірими кардиналами, які намагаються впливати на уряд і контролювати держкомпанії.
Той же прем’єр, тільки в профіль
Олег Березюк, голова депутатської фракції Самопоміч, називає призначення Гройсмана на пост прем’єра найбільш реальним сценарієм розвитку подій.
За запевненнями ряду депутатів з різних фракцій, спікер вже фактично зібрав під свою кандидатуру голоси в залі ВР.
Зараз у коаліції залишилися лише БПП і НФ, у яких на пару є 216 мандатів — рівно на десять менше, ніж необхідно для парламентської більшості. Але на місце Батьківщини та Самопоміч готова прийти команда лідера РП Олега Ляшка. Сам головний радикал заявив, що готовий приєднатися до нової коаліції. Причому підписатися РП готова під Гройсмана або Яценюка: Ляшко прямо говорить, що уряд технократів він не схвалює. “Розмови про технократичний уряд — це обман суспільства і свідчення того, що політики бояться брати на себе відповідальність”,— сказав НВ лідер радикалів в кулуарах ВР ще до “прем’єрської” заяви Яресько.
За підтримки Ляшко БПП і НФ отримають пул з 237 мандатів — цього цілком достатньо для стабільної роботи Кабміну.
Сам голова радикалів за підтримку виторговує собі, за словами джерела НВ у пропрезидентській фракції, посаду спікера парламенту.
Гройсману-прем’єру буде простіше домовлятися з парламентом і фракціями, кажуть нардепи з різних таборів. Тим більше, що з рядом певних застережень — прийняття нового закону про вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками, зміна складу Центрвиборчкому і призначення нового генпрокурора — підтримати будь-який новий Кабмін готова і Самопоміч.
На спікерство претендує і прем’єрська фракція, що висуває на цю позицію Андрія Парубія. Крім того, “фронтовики” прагнуть закріпити за собою два ключових для них портфелі: за Арсеном Аваковим — його нинішній пост голови МВС, Мінюст, який зараз очолює Павло Петренко, близький соратник прем’єра. Ще команда Яценюка намагається, за словами учасників переговорів, посадити на місце міністра освіти свою ставленицю Лілію Гриневич — замість Сергія Квіта.
“Для нас прийнятним є і технократичний уряд, і політичний, якщо його цілі збігаються з попереднім курсом на європейську інтеграцію і створення ринкової ліберальної економіки”,— каже Сюмар з НФ.
Як стверджують парламентарії, поки інших реальних кандидатів у команду Гройсмана немає. Сам спікер також не поспішає відкривати завісу таємниці над тим, кого він бачить серед підлеглих.
Джерела НВ уточнюють лише те, що на посаді віце-прем’єра опиниться Борис Ложкін, нинішній голова Адміністрації президента (АП). Причому цей же портфель він, мовляв, може отримати і в уряді Яресько. Сам керівник АП заперечує, що веде з ким‑небудь із кандидатів переговори на цю тему.
До сильних сторін Гройсмана як прем’єра, крім його здатності консолідувати більшість, Березюк відносить успішний досвід нинішнього спікера в кріслі мера Вінниці. Той довів, що вміє будувати команду і розуміє суть місцевого самоврядування. “Але є [у Гройсмана] один великий недолік — залежність [від президента]”,— вважає лідер фракції Самопоміч.
Кабмін, побудований на політичних домовленостях і розподілі портфелів між членами нової коаліції, навряд чи запустить процес кардинальних реформ. “Це буде уряд з усіма недоліками уряду Яценюка і з аналогічними скандалами навколо партійних назначенців, що сидять на потоках”,— впевнений Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії.
Та й привабливість України в очах інвесторів і західних партнерів після урядових змін навряд чи зросте. Черговий транш МВФ Україна, швидше за все, отримає, оскільки виконала майже всі умови, впевнений Анатолій Октисюк, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. Але надалі, запевняє експерт, якщо не будуть проводитися реформи, а продовжиться політична боротьба, з міжнародним фінансуванням можуть виникнути труднощі.
Інша
Яресько — антипод Гройсмана, причому практично у всьому.
Поки нинішній спікер фракції БПП і НФ вели переговори про долю уряду, навіть в загальних рисах не уточнюючи ключових напрямів його роботи, Яресько окреслила основні принципи своєї роботи. В заяві вона вказала, що члени технократичного уряду повинні бути нетерпимими до корупції та політичного втручання, не намагатися будувати політичну кар’єру, реалізовувати угоди між Україною та ЄС, а також програми МВФ. І мати досвід успішного управління великими організаціями. А щоб ці нові чиновники могли результативно працювати, уряд повинні підтримувати мінімум 226 депутатів парламенту.
На думку експертів, саме підтримка Ради може стати каменем зіткнення для нинішнього міністра фінансів. Вона, будучи ефективним менеджером, погано розуміє хитросплетіння в парламенті і не хоче в них розбиратися, впевнений політолог Володимир Фесенко. Депутати платять міністру сторицею — зібрати під її кандидатуру більшість буде складно.
Зате у неї є серйозна громадська підтримка: за Яресько виступають авторитетні економісти і експерти. А також суспільство: голосування на сайті Нового часу NV.UA показало, що 72% читачів підтримують кандидатуру міністра фінансів на пост голови уряду. Вона – безумовний лідер: результат Гройсмана — 4 , Яценюка — 3. Хоча опитування NV.UA не є репрезентативним з точки зору соціології, в ньому брали участь близько 10 тис. чоловік.
Крім того, навіть чутки про можливе призначення Яресько на пост голови Кабміну стали позитивним сигналом для Заходу і призвели до подорожчання українських євробондів у березні.
Прихильність великого західного бізнесу до Яресько підтверджує і інший приклад. Один з учасників інвестиційної конференції Dragon Capital, яка пройшла в Києві 10-11 березня і зібрала іноземних інвесторів з мільярдами доларів в управлінні, повідомив НВ, що топ-менеджери іноземних компаній не були вражені промовою Гройсмана.
“Він лив воду, був неконкретним і використовував застарілу термінологію, яка вказала нерозуміння досвіду проведення реформ успішних країн”,— повідомив НВ інвестбанкір, який просив не називати його імені.
“У той же час виступ Яресько був предметним, вона говорила зрозумілою для інвесторів мовою і була сприйнята ними як своя в дошку”,— додав він.
“Західні кредитори і громадянське суспільство хочуть Яресько. Системі вигідний Гройсман”,— впевнений Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital.
Кадровий склад команди прем’єра-технократа невідомий — Яресько не поспішає розкривати карти. Хоча, за словами джерела НВ в АП, вона вже майже зібрала команду: 70% учасників — це не відомі люди, а технократи.
Між двох світів
Яценюк досі не підписав заяву про відставку і, судячи з його медійної активності, розлучатися зі своїм портфелем не поспішає.
Але з точки зору аналітиків, особливої різниці між ним і Гройсманом-прем’єром немає — вони працюють за схожими принципами і в цьому сенсі нічим не відрізняються.
Політичний Кабмін на чолі із Гройсманом або навіть Яценюком лише погіршить ситуацію в країні, впевнений Октисюк. Такий уряд не вирішить актуальних проблем, а лише відстрочить конфлікт.
Будь-якому уряду потрібно буде покращувати бізнес-клімат, викорінювати корупцію всередині відомств, залучати іноземні інвестиції, продовжити дерегуляцію і податкову реформу. Також провести прозору приватизацію, замінити керівництво держпідприємств і ключових служб, відсторонити від потоків людей олігархів і забезпечити співпрацю з МВФ та іншими фінансовими інститутами Заходу. “Уряд повинен безкомпромісно боротися з корупцією і мати чітку стратегію розвитку країни через інвестиції”,— формулює завдання №1 Вишлінський.
Команді Гройсмана або Яценюка подібне навряд чи під силу, впевнені аналітики. У разі, якщо Кабмін буде знову сформований з політиків від різних фракцій, а не укомплектований технократами, українцям варто готуватися до болота, де панують політичний шум і низька ефективність, говорить Фурса.
І все закінчиться або новою кризою, або достроковими виборами, вважає Октисюк. “Яресько — не ідеальний кандидат, але вона все ж сповідує інші цінності і підходи до роботи [ніж старі чиновники і політики]”,— уточнює експерт.
“Яресько мені здалася досить жорсткою, це, зокрема, пояснює її непопулярність серед політиків”,— каже Тимофій Милованов, професор Пітсбурзького університету, член редакційної колегії VoxUkraine. Тому вона, можливо, буде жорсткіше проводити потрібні, але непопулярні реформи.
Однак Милованов не вірить, що в нинішніх політичних умовах навіть підтриманому формально Радою уряду Яресько не будуть вставляти палиці в колеса. “Боротьба між реформаторами і реакціонерами продовжиться”,— впевнений він.
Христина Бердинських, Галина Корба
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас