Іноземні інвестори назвали головні причини, чому не вкладають гроші в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестори назвали головні причини, чому не вкладають гроші в Україну

Казна та Політика
3448
У неофіційних бесідах американські інвестори виділяють чотири головні перешкоди для вкладення грошей в Україну.
Про це повідомив інвестиційний радник компанії Deloitte в Україні Грегорі Фішман.
Перше – макроекономічна стабільність. Тому що девальвація гривні знецінює як самі інвестиції, так і прибуток, отриманий від цих вкладень.
Друге – інвестор хоче мати можливість захистити свої інвестиції. “А якщо положення контракту не можна відстояти в суді, то я не буду укладати такий договір”, – пояснює фінансист.
На третьому місці корупційні ризики, коли гроші держоргани просять при будь-якому зручному випадку (отримання ліцензії, повернення ПДВ та інше) і чинять адміністративний тиск.
І останнє – неможливість повернути вкладення через дивіденди заважає інвесторам зважитися на роботу в Україні.
“Наприклад, “Ощадбанк “ пропонує фізичним особам розмістити вклади під 7,5% в доларах і 6% в євро. Таких ставок в Європі немає, а вкладення гарантуються державою. Здавалося б, досить кинути клич і від європейських мільйонерів відбою не буде”, – помітив керуючий партнер фінансової системи Wide: Up, колишній голова правління PINbank Олег Малкін. Але їх зупиняє неможливість повернути свої гроші.
“Тому великий бізнес в США (навіть ті, хто працює тут) розцінює Україну як державу, де немає консолідованої економічної стратегії. Тобто, держава повинна чітко сформулювати, чого вона хоче домогтися, яким чином і в які терміни. Без загальної стратегії, яку однаково виконують всі держоргани нічого не буде “, – упевнений Грегорі Фішман.
На думку експертів, поки всі спроби створити стратегію економічного розвитку можна описати так: “Все буде добре, але ніхто не знає, як”. Тим часом, як показує міжнародний досвід, Держагенства можуть бути дуже ефективні в залученні інвестицій.
На чому державі потрібно зосередити основні зусилля для залучення інвесторів спробували з’ясувати в компанії Deloitte. Партнер, керівник департаменту корпоративного розвитку компанії Deloitte в Україні Дмитро Ануфрієв представив результати опитування експертного співтовариства. І ось що пропонують експерти:
- Боротьба з корупцією та ефективна судова система (50% опитаних)
- Макроекономічна стабільність, обмінного курсу та регуляторного середовища (25%)
- Політична стабільність і мир в країні (0%)
- Власне, спілкування з інвесторами за допомогою спеціального держінституту / агентства із залучення інвестицій (25%)
У той же час самі по собі ці чинники не здатні кардинально змінити ситуацію. Як зазначає регіональний менеджер з розвитку бізнесу та взаємодії з державним сектором в Україні та СНД представництва Cisco в Україні Валерій Фіщук, великі міжнародні компанії мають свої представництва по всьому світу.
“Вони “мислять країнами” і тому рішення про інвестування в ту ж Україну приймають на основі порівняння умов у її сусідів. Дерегуляція і судова реформа давно проведені в сусідніх з Україною європейських країнах. Тому Україна повинна, крім цього, запропонувати більш вигідні умови для вкладення коштів “, – підкреслив він.
На думку глави Нацкомісії з цінних паперів та фондовому ринку Тимура Хромаєва, Україна для іноземців – це екзотика. Будь-який інвестор (від великих до дрібних) тут надходить однаково: відкриває компанію десь в Голландії, а тут у нього тільки актив і офіс з продажу. І він чекає, поки Україна стане нормальною країною для інвестицій.
“Треба перейти від тимчасових заборон до довготривалого стимулювання інвестицій. Наприклад, самий тимчасовий Декрет про валютне регулювання перетворився в самий постійний. Тому що його не можна косметично поправити”, – пояснює експерт.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас