На зміну "білим комірціям" прийшли "робочі руки": як йде процес реформування ринку праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На зміну "білим комірціям" прийшли "робочі руки": як йде процес реформування ринку праці

Особисті фінанси
1478
Державна Служба зайнятості нарахувала понад мільйон безробітних по всій території країни. Причини у відомстві вказують стандартні: спад економіки і проведення реформ в Україні, що приводить до скорочення частини державних службовців – всього близько 300 тис осіб. Цікавим є той факт, що в Держслужбі зайнятості знають відповідь, як з цим боротися, і як не допустити ситуацію, коли на одну вакансію прагнуть потрапити відразу кілька осіб.
Ситуація на ринку зайнятості виглядає гнітючим чином. У деяких регіонах країни конкурси на одну вакансію досягають апогею – 180 осіб на одне робоче місце. Кількість вакансій, які були розміщені на початок березня, досягає позначки 39 тисяч. У порівнянні з попереднім 2015 роком це число скоротилося всього лише на 10%.
“За останніми статистичними даними чисельність безробітних в Україні склала 1,6 млн осіб, рівень безробіття за методологією МОП склав 9%, а серед людей працездатного віку – 9,4%, мається на увазі економічно активного населення. Серед молоді вік безробітних становить понад – 21,8%, серед міських жителів рівень безробіття становить – 8,9%, серед сільських – 9,2% “, – розповів заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.
На сьогоднішній день бізнес або роботодавці не поспішають реалізовувати свою найману працю. За даними Пенсійного фонду кількість найманих працівників скоротилося ще на 600 000 – це саме ті, хто оплачує єдиний соціальний внесок, розповідає Кравченко. Не дивлячись на дану ситуацію працювати в офісі хочуть дуже багато. Близько 40% всіх бажаючих працювати в столиці хочуть бути директорами, менеджерами або топ-менеджерами. Але реальність така, що працевлаштуватися з 40% можуть тільки 10%.
Кравченко пояснює, що ринок просто перенасичений “білими комірцями”. Сьогодні потрібні “робочі руки”. Він визнає, що для “білих комірців” на сьогоднішній день стало складніше знайти роботу і дійсно – це проблема. Експерти сайту rabota.ua фіксують стійке зростання кількості вакансій, як протягом усього 2015 року, так і на початку поточного.
На зміну "білим комірціям" прийшли "робочі руки": як йде процес реформування ринку праці
Слід зазначити, що більшість вакансій розміщують бізнес-компанії. Від некомерційних організацій всього 350-400 вакансій з більш, ніж 70 000 вакансій розміщуються на сайті rabota.ua. Як правило, це і великі компанії-роботодавці, представники малого та середнього бізнесу, імпортери, дистриб’ютори та виробничі підприємства, агрокомпанії і посередники в сфері працевлаштування.
“Так, є велика кількість людей, що залишилися без роботи і шукають нові професійні перспективи. Деякі негативні тенденції – як загальноукраїнські (скорочення ринків, зниження купівельної спроможності споживачів) так і загальносвітові (зниження цін на сировину, ліцензування та квотування, скорочення обсягів через санкції і т.і.) – призводять до того, що на ринку праці виявляються фахівці з великим професійним, але часто вузьким і не завжди затребуваним на ринку досвідом роботи. Тому оптимальним варіантом для таких фахівців є перекваліфікація, яку або пропонує роботодавець, або можна пройти в Центрі зайнятості. Для таких претендентів важлива готовність отримувати новий досвід, можливо, на менші гроші – оскільки попередній досвід їх, на жаль, неможливо монетизувати”, – пояснює контент-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна. Найгірша ситуація з роботою в Луганській, Харківській, Полтавській, Сумській і Тернопільській областях, а також Запоріжжі та Дніпропетровську.
Вчитися і ще раз вчитися
“Що робить служба зайнятості для подолання кризи? В першу чергу служба зайнятості займається навчанням і перенавчанням. Ми пропонуємо різні програми: перша програма – це навчання робітничим спеціальностям. Ми вже навчили людей більше 70 спеціальностями, в 2015 році ми навчили 33 тисяч чоловік з яких 94% отримали роботу “, – заявив Кравченко.
Виявляється, що населення не завжди легко піддається навчанню. Тетяна Пашкіна розповіла, що на жаль, в Україні є культ “списування і проплачування”, що не сприяє отриманню, крім диплома, наприклад, якісних знань.
“Нам скаржаться більшість роботодавців на падіння рівня знань випускників практично всіх вузів – від технічних і медичних до гуманітарних і нових спеціальностей. Тому роботодавці змушені витрачати гроші і час на навчання або до-навчання нових співробітників, прикріплювати до них наставників і т.і.”, – пояснює вона.
Інша ж ситуація складається з людьми вік яких перейшов межу за “40”. Такі фахівці завжди були трохи обділені увагою роботодавців. Існує стійкий штамп сприйняття – дорослі люди погано адаптуються, насилу навчаються і перенавчаються, непродуктивно працюють з новими гаджетами. Проте, є робочі місця, де можуть бути затребувані, властиві дорослим здобувачам, старанність і працьовитість, прагнення до стабільності і розуміння субординації. Іноді перешкодою на шляху до працевлаштування є те, що в колективі працюють фахівці, набагато молодше вікового кандидата, або керівник молодше (і не завжди знає, як знайти спільну мову зі співробітником старше себе і, можливо, з іншими цінностями і пріоритетами).
Мета є
Державна служба зайнятості змінює свої пріоритети. Відтепер однією з головних функцій служби зайнятості є підбір кадрів для роботодавців.
“Кількість поданих вакансій в січні цього року було найнижчим за останні 15 років, що призвело до дисбалансу на ринку праці – на одну вакансію претендували 19 безробітних. Тому для виконання завдання Міністра соціальної політики Павла Розенка ми активізували процес реформи в межах своїх повноважень, не чекаючи відповідних законодавчих змін. Ми змінили підходи до роботи і сьогодні найбільший рекламодавець служби зайнятості – це роботодавець. Служба має базу з понад півмільйона шукачів роботи, тому закликаємо всіх роботодавців звертатися до центрів зайнятості для підбору персоналу”, – розповів Кравченко.
За його словами, однією з головних функцій служби зайнятості є підбір кадрів для роботодавців. Протягом січня-лютого 2016 року служба укомплектувала майже 100 тисяч вакансій, тобто більше 2 тисяч громадян щодня знаходили роботу. Сьогодні база претендентів служби зайнятості налічує 508 тисяч співробітників, і роботодавець зможе знайти для себе гідного кандидата на роботу.
Крім підбору персоналу, роботодавець може отримати в службі зайнятості послуги з безкоштовної підготовки або перепідготовки безробітних на спеціальності під його власну заявку. Кравченко зазначив, що звертаючись до служби зайнятості, роботодавці можуть отримувати компенсацію сплати ЄСВ за створення нових робочих місць для працевлаштування окремих категорій населення. А при працевлаштуванні людей з числа внутрішньо переміщених осіб роботодавці можуть отримати компенсацію не тільки ЄСВ, а й заробітної плати протягом 6 місяців (за умови працевлаштування такого безробітного на строк, що вдвічі перевищує термін виплати компенсації).
Протягом 2015 року послугами служби зайнятості скористалося близько 200 тисяч роботодавців. У Держслужбі зайнятості впевнені, що саме активізація роботи з роботодавцями допоможе вивести ринок праці з кризи і скоротити кількість безробітних в Україні.
Вся надія на нове агентство
У минулому році прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству соціальної політики розробити і направити на розгляд Кабінету міністрів законопроект про створення Національного агентства зайнятості, яке буде створено в рамках реформування Державної служби зайнятості. У грудні 2015 року Міністр соцполітики Павло Розенко заявив, що робота над цим законопроектом завершена. За його словами, він проходить фінальне узгодження в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади.
Кравченко упевнений: “Національне агентство зайнятості, розв’яже нам руки і дозволить поліпшити ситуацію на ринку праці набагато швидше, ніж це відбувається зараз”.
Рецепт цього досить простий – створення на базі Державної служби зайнятості Національного агентства, що дозволить поліпшити якість надання послуг, а також переведе більшу частину послуг в режим онлайн. Законодавчі новації дозволять в рази скоротити час для пошуку роботи, а прогноз по ринку праці дозволить уникнути дисбалансу попиту та пропозицій на роботу. Парадоксально, але до сьогоднішнього дня жодна державна і недержавна організація таке не впроваджувала.
Новий шлях
Держава проводить революцію не тільки в створенні нового відомства: зараз в стінах Мінсоцполітики робоча група інтенсивно працює над впровадженням і розглядом нових змін в старий Трудовий кодекс. У Мінсоцполітики хочуть впровадити нове поняття для українців, як “сієста”, збільшити відпускний період до 28 днів, замість звичних 24, а для роботодавців приготований особливий сюрприз – їм доведеться в письмовій формі пояснювати чому вони не прийняли кандидата на роботу.
На радість новоспеченим співробітникам випробувальний термін з тримісячного періоду хочуть скоротити до одного місяця, а ось якщо співробітникам у встановлені терміни з невідомих причин перестали виплачувати зарплату, вони в праві відмовитися від виконання своїх обов’язків. На думку Тетяни Пашкіної важливо прийняти не тільки новий Трудовий кодекс, а й переглянути всі пов’язані з ним відомчі інструкції і підзаконні акти – законодавча система ринку праці застаріла і заплутана.
“Чим більш простою і прозорою вона буде, тим легше роботодавцю залишатися в законодавчому полі. Часто спроби захистити співробітника законодавчо призводять до зворотного результату – роботодавцю простіше не приймати на роботу фахівця, якого складно звільнити, наприклад, за непроходження випробувального терміну чи неякісну роботу “, – додає вона.
Нові зміни уряд планує довести до кінця вже в квітні. Якщо все буде йти за планом, державі вдасться покласти цеглу для створення успішної реформи на ринку праці. Але а поки все залишається на своїх місцях, служба зайнятості до останнього буде сприйматися, як каса з виплати допомоги для безробітних.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас