Коаліція проти Трампа: чи зможуть республіканці запропонувати іншого кандидата в президенти США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коаліція проти Трампа: чи зможуть республіканці запропонувати іншого кандидата в президенти США

Світ
1514
У вівторок, 22 березня, виборці в Арізоні, Юті, американському Самоа і Айдахо голосували за кандидатуру від своєї партії на пост президента з 107 делегатами-республіканцями і 149 делегатами від демократів, готовими боротися за успіх. Як і раніше, лідерами перегонів є Дональд Трамп і Хіларі Клінтон.
Демократи (173 делегатів) підуть на вибори в суботу, 26 березня, на Алясці, Гаваях і в штаті Вашингтон. Незважаючи на те, що в цьому виборчому турі буде брати участь набагато менше делегатів, ніж в “Титанічна вівторок” – 15 березня, і цей вівторок буде багатообіцяючим на результати.
Після того, як сенатор Флориди Марко Рубіо вибув з передвиборної гонки минулого тижня, отримає сенатор від штату Техас Тед Круз підтримку в якості єдиного кандидата від Республіканської партії, зігравши проти явного лідера-республіканця Дональда Трампа?
чи Зможе сенатор-демократ Берні Сандерс стати конкурентом Хіларі Клінтон, яка також балотується від Демократичної партії, і змінити її передвиборчий переможний тренд?
Де губернатор Джон Кейсик, виграв “Титанічна вівторок” в своєму рідному штаті Огайо, зможе здобути перемогу повторно?
Республіканцям тур праймеріз “Титанічного вівторка” 15 березня і голоси 99 делегатів за принципом “переможець отримує все” принесли успіх Дональду Трампу в рідному штаті Марко Рубіо – Флориді, а також перемоги в Іллінойсі, Північній Кароліні, Північних Маріанських островах, а також невелику, але важливу перемогу над Крузом у Міссурі
Фактично, єдиний штат, в якому Трамп не виграв минулого тижня – рідний штат Джона Кейсика в Огайо. Тут губернатор забезпечив для себе ймовірну номінацію на посаду віце-президента від республіканців, завдяки рішучої поразки Трампа та інших противників.
Жоден республіканець ніколи б не опинився в Білому домі, не вигравши в Огайо (насправді, 8 президентів-республіканців були вихідцями саме з цього штату), і губернатор Кейсик тепер став представником від республіканців у процесі висування кандидатів.
При цьому, приклад губернатора Кейсика продемонстрував, що в ході президентських змагань працює всім відомий принцип: якщо ви можете представити свій штат на первинному турі виборів, то ви, ймовірно, зможете представити його на загальних виборах (і, таким чином, опинитися номінованим на пост віце-президента).
І, навпаки, як свідчить поразку сенатора Рубіо у Флориді – якщо ви не можете виграти в рідному штаті в первинному турі, то ви не будете номіновані на пост віце-президента в ході загальних виборів.
Рубіо виніс урок з свого програшу у Флориді. Саме це стало причиною заяви сенатора про те, що він залишає передвиборну гонку. При цьому Рубіо зберігає своїх делегатів, і в ході національних конвентів буде підтримувати іншого кандидата, але його президентська кампанія в 2016 році закінчена.
Трампу успіхи минулого тижня допомогли подолати більше половини шляху до перемоги в республіканській номінації. Тепер у нього є 54% голосів делегатів з 1061 необхідних для висунення.
Варто відзначити, що якщо жоден з кандидатів не набере 1237 голосів делегатів до 7 червня, єдиного претендента на пост президента обере партія. Навіть об’єднані голоси “анти-Трамповские” делегатів Круза, Рубіо і Кейсика все ще перевершують за чисельністю тих, які готові віддати свій голос за мільярдера. Це означає, що вони зможуть заблокувати його перемогу в номінації. Таким чином, для республіканців гонка далека від завершення.
Втім, поки підрахунок голосів для республіканців демонструє, що бізнесмен Дональд Трамп має всі шанси отримати номінацію від Республіканської партії з голосами делегатів 673. На другому місці – сенатор від штату Техас Тед Круз з 411 делегатами. На третьому – сенатор Флориди Марко Рубіо з його 169 делегатами і губернатор Огайо Джон Кейсик з 143 делегатами. Щоб виграти гонку і стати єдиним кандидатом від республіканців необхідно зібрати всі 1237 голосів делегатів. Але до цих пір у своєму виборі не визначилися 1061 делегат.
Коаліція проти Трампа: чи зможуть республіканці запропонувати іншого кандидата в президенти США
У демократів після “Титанічного вівторка” був близький до поразки Берні Сандерс. Для нього 15 березня стало катастрофою. За винятком незначного програшу в Міссурі, сенатор потерпів повне фіаско у всіх інших змаганнях. Цифри ростуть, все більше створюючи йому труднощі виграти номінацію.
Наприклад, з 2295 залишаються делегатів, сенатор Сандерс повинен заручитися підтримкою 2/3 з них, щоб виграти призначення. Знову ж таки, враховуючи пропорційний характер демократичної системи підрахунку голосів (якщо ви виграєте 55% голосів, то ви отримуєте 55% делегатів), це ставить Сандерса в невигідне положення.
Нагадаємо, в минулий вівторок сенатор Клінтон виграла в штатах Флорида, Іллінойс, Північна Кароліна, Огайо і зовсім небагато голосів їй вдалося зібрати в Міссурі. Зараз вона веде 2:1 над Сандерсом у підрахунку делегатів і явно лідирує в гонці.
Якщо виключити які-небудь непередбачені скандали, які можуть завадити кампанії сенатора Хілларі Клінтон усе більше набирає темп для висунення її кандидатом від Демократичної партії на пост президента.
При цьому колишній держсекретар Гіларі Клінтон із 1614 делегатами є лідером за висунення в порівнянні з усього лише 856 делегатами сенатора Берні Сандерс зі штату Вермонт. За правилами Демократичної партії необхідно набрати 2383 голоси, щоб виграти номінацію. Це означає, що Клінтон зараз на 2/3 шляху до перемоги в номінації від Демократичної партії на пост президента. Залишаються 2295 делегатів, яким ще потрібно виграти.
Коаліція проти Трампа: чи зможуть республіканці запропонувати іншого кандидата в президенти США
Що станеться, якщо жоден з кандидатів не отримає голоси 1237 делегатів від Республіканської партії?
У той час як сенатор Клінтон близька до перемоги на висунення від Демократичної партії, ситуація в таборі республіканців набагато складніше. “Анти-Трамповская трійка” Круз, Рубіо і Кейсик, об’єднавшись навколо єдиного кандидата, могла б переконати конвенти обрати цього кандидата, а не Трампа.
Як буде працювати цей процес? По-перше, грунтуючись на голосах штату і державної важливості Республіканської партії, призначаються делегати. Кожен штат запускає виборчий процес, щоб вибрати фактично місцевих республіканців, які займуть місця делегатів.
Кандидат розподіляє делегатів штату в залежності від того, як місцеві республіканці його підтримували і допомагали йому. Наприклад, в одному штаті може бути чотири делегати від Трампа і два делегати від Круза. Четверо делегатів Трампа – ймовірно, люди, які допомагали проводити кампанію, і були її великими фінансовими донорами. Те ж саме стосується делегатів Круза. Однак місцева Республіканська партія буде вирішувати, кого обрати.
Швидше у вигляді рекомендації, а не у вигляді фактичного вимоги, існує пропозиція для делегата підтримати конкретного кандидата-республіканця. Таким чином, цілком можливо, що деякі делегати, обрані для Трампа, фактично могли б підтримати ще одного республіканця.
У випадку з делегатами сенатора Рубіо, в правилах Республіканської партії штату закріплена необхідність дотримуватися принципів вірності. Наприклад, з 164 делегатів Рубіо, 92 пов’язані клятвою голосувати “за Рубіо” у першому турі виборів у конвенти.
Ще 9 делегатів Рубіо повинні голосувати за нього на першому і другому турі (якщо це станеться). Крім того, 34 делегати зобов’язані голосувати за Рубіо при будь-яких обставинах, поки сенатор не звільняє їх від своїх обіцянок. Тільки 29 делегатів Рубіо мають справжню “вільну волю” голосувати так, як вони хочуть, але з наміром підтримувати Рубіо.
І, нарешті, 5 делегатів, присуджені Рубіо від штату Аляска, тепер будуть перерозподілятися відповідно з правилами штату-учасника, а троє – дістануться до Трампу і два Крузу. Все залежить від індивідуальних правил штату-учасника.
Після того, як штат обирає своїх делегатів, вони присутні на скликанні в Клівленді, штат Огайо з 18 по 21 липня. Як тільки делегати зібралися на з’їзді, то вони, як правило, голосують за кандидата, якого вони представляють, штат за штатом, шляхом внутрішнього фракційного наради.
Голова делегації кожного штату оголосить результати того, як будуть розділені голоси за кандидатів. Якщо жоден з кандидатів не отримує 1237 делегатів у першому турі голосування, проводиться другий тур голосування і наступний, поки кандидат не набирає достатньої кількості делегатів для перемоги.
Проте після першого туру, початкові пристрасті часто більше не вважаються дійсними, і делегати обирають кандидата, якого вони віддають перевагу.
Було багато політичних угод в США, де конвенти вибирали не того кандидата, який виграв найбільшу кількість праймеріз. Останній раз це відбулося в 1952 році, коли ні один з трьох провідних кандидатів від Республіканської партії на пост президента не були обрані. Замість них делегати обрали генерала Дуайт Ейзенхауера в кандидати від партії.
Це дуже важливий прецедент, який задекларований у партійних правилах. Конвенти можуть вибрати будь-якого кандидата, якого вони хочуть бачити на посаді президента і віце-президента. Теоретично, наприклад, якщо Трампу не вистачає достатньо голосів, щоб бути висунутим у перший тур голосування, спікер Конгресу США Пол Райан (або хтось інший) міг би бути запропонований в якості кандидата та прийняти участь у конкурсі. Таким чином, єдиний спосіб гарантувати, що кандидат буде затверджений в якості номінанта від Республіканської партії на конвенті – це мати принаймні мінімум 1237 делегатів (і, можливо, дещо більше у разі, якщо деякі відмовляться голосувати за нього).
Вибори Демократичної партії:
Поки Клінтон виграла в Айові, Неваді, Південній Кароліні, Алабамі, американському Самоа, Арканзасі, Джорджії, Массачусетсі, Теннессі, Техасі, Вірджинії, Луїзіані, Міссісіпі, Північних Маріанських островах, Огайо, Міссурі, Іллінойс, Флориді і Північній Кароліні. Карта вказує на те, що Клінтон домінує на півдні США. Що стосується Сандерса, він виграв у Нью-Гемпширі, Колорадо, Міннесота, Оклахомі, його рідному штаті Вермонт, Канзасі, Небрасці, Мені і Мічігані. Тобто, основа його підтримки на північному сході і Середньому Заході.
Коаліція проти Трампа: чи зможуть республіканці запропонувати іншого кандидата в президенти США
Вибори Республіканської партії:
Трамп виграв змагання в Південній Кароліні, Неваді, Алабамі, Арканзасі, Джорджії, Массачусетсі, Теннессі, Вермонт, Вірджинія, Кентуккі, Луїзіана, Гаваї, Мічигані, Міссісіпі, у Флориді, Північній Кароліні, Північних Маріанських островах, Міссурі та Іллінойс. Таким чином, його сила була зосереджена на півдні і північному сході.
Сенатор Круз виграв у штатах Айова, Аляска, Оклахома, його рідному штаті Техас, Вайомінгу, Канзасі, Мені, і Айдахо. Рубіо переміг у штатах Міннесота, Пуерто-Ріко та в окрузі Колумбія. Кейсик виграв у своєму рідному штаті Огайо.
Коаліція проти Трампа: чи зможуть республіканці запропонувати іншого кандидата в президенти США
Що далі? У вівторок 22 березня виборці-республіканці будуть обирати кандидатів своєї партії в Арізоні (50 делегатів плюс рідний штат сенатора Маккейна), штаті Юта (48 делегатів) і американському Самоа (22 делегати) в загальній складності 120 делегатів на кону.
Для демократів: вони будуть голосувати в той же день в штаті Арізона (85 делегатів), штаті Юта (37 делегатів) і Айдахо (27 делегатів) в загальній складності 149 делегатів.
На що варто звернути увагу:
1. Зможе губернатор Кейсик захопити голоси республіканців, позбавлених права голосувати за Трампа? Сильна перемога Кейсика в Огайо поставила губернатора в номінацію на посаду віце-президента, а може він виграти де-небудь ще, крім свого рідного штату?
2. Може сенатор Круз консолідувати прихильників Рубіо? Коли голоси сенаторів Круза і Рубіо об’єднаються, вони чисельно перевершують голоси Трампа. Однак за останні два місяці вони були розділені між ними двома з багатьох перемог Трампа.
минулого тижня у штаті Міссурі, наприклад, якщо б виборці Рубіо вибрали Круза, то сенатор від штату Техас переміг би Трампа, а не програв йому з відривом у 0,2% голосів. Наслідки програшу були важкими, оскільки в Міссурі керуються принципом “переможець отримує все”. Таким чином, Трамп отримав 20 делегатів, в той час як Круз лише п’ять. І то оскільки деякі виборчі округу підтримали його кандидатуру. Таким чином, ключ для зміни ситуації і перемоги в номінації для Круза – це об’єднати всіх прихильників Рубіо навколо себе.
3. Може сенатор Сандерс якось зупинити сенатора Клінтон, яка стрімко рухається до перемоги? Для того, щоб зберегти довіру в якості кандидата і як і раніше бути в змозі зібрати гроші від донорів, Сандерс відчайдушно потребує перемоги. Без цього, демократична номінація дістається Хіларі.
Що далі? Після цього тижня у республіканців буде перерву до 3 квітня, поки виборці підуть на вибори в Північній Дакоті. Обидві сторони будуть обирати своїх номінантів у Вісконсині 5 квітня.
Брайен Меффорд
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас