«Чорний день для країни»: що відомо про вибухи в Брюсселі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Чорний день для країни»: що відомо про вибухи в Брюсселі

Світ
439
У брюссельському аеропорту «Завентем» 22 березня, близько восьмої ранку, прогриміли два потужні вибухи, є відомості про перестрілку. Через годину з’явилася інформація про новий вибух – на одній зі станцій метро. Представники влади повідомили, що теракти скоїли смертники, а почерк злочинів схожий на ІД і події річної давності в Парижі. Кількість жертв вибухів, за непідтвердженими даними, щонайменше 34 людини (20 – у метро і 14 – в аеропорту), поранених як мінімум дві сотні. Бельгійський прем’єр-міністр Чарльз Мішель заявив, що подія стала «чорним днем для всієї країни». Лідери держав, зокрема й президент України Петро Порошенко, уже висловили свої співчуття бельгійському народові
Що сталося
Близько восьмої години ранку в аеропорту «Завентем» у Брюсселі пролунали два вибухи. Згідно з попередніми даними, один із них вчинив терорист-смертник. Другий був викликаний окремим вибуховим пристроєм. Зал, де прогриміли вибухи, повністю зруйновано: частково обвалилася стеля, вилетіли вікна. Місцеві ЗМІ заявили, що від вибухів загинуло як мінімум 13 осіб, ще близько 35 отримали поранення. Аеропорт повністю перекрили, диспетчерські служби почали переводити рейси, які прибувають на посадку, на інші аеродроми. Пізніше стало відомо, що, крім вибухів в аеропорту, відбулася серія пострілів – з автомата Калашникова, який знайшли в залі вже після вибуху.
Наразі місто повністю заблоковано. Місцевий транспорт зупинився, велику частину вулиць перекрито, на них стоять поліцейські блокпости, які пропускають виключно спецтехніку. Містян просять залишатися вдома і не виходити на вулицю. Закрито торговельні центри, музеї, ресторани та інші заклади. Ніхто не відкидає можливості нових атак: лікарні працюють в екстреному режимі, мешканців просять здавати кров для постраждалих.
Через теракти в країні рівень терористичної загрози підвищено до максимального. Кордон із Францією закритий, швидкісні поїзди з Парижа і Лондона тимчасово припинили рух, аеропорт «Завентем» закрито. У самій Бельгії під посилений контроль узяли всі головні підприємства і заводи, на вулиці додатково вивели кілька тисяч поліцейських. Більше того, посилених заходів безпеки вжили в Парижі та Лондоні, глави держав цих країн провели екстрені наради з безпеки: на вулиці двох столиць уже вийшли додаткові патрулі.
Хто винен
Вважають, що причиною атак могло стати нещодавнє затримання в Бельгії Салаха Абдесалама, якого підозрюють у причетності до паризьких терактів. Французькі правоохоронні органи ще в листопаді вийшли на його слід, але він утік до Бельгії, де переховувався до недавнього часу. Після захоплення Абдесалама місцева влада заявила, що він готував серію терактів у столиці Бельгії. Є гіпотеза, що саме затримання лідера місцевого осередку ІД і стало причиною для активізації бойовиків та проведення терактів. Після того, що сталося, в’язницю, в якій перебуває Абдесалам, взяли під посилену охорону.
«Це мало статися», – написала головний редактор бельгійського видання Le Soir Беатріс Делво (Beatrice Delvaux) у своїй колонці, коментуючи сьогоднішні події. Чому? Після терактів у Парижі французька поліція зуміла ідентифікувати терористів: частина з них виявилася жителями Бельгії, які проживають у районі Моленбек у Брюсселі. Вихідцями з цього району були й інші терористи, які брали участь в атаках на європейські столиці протягом останніх років. Тому й існує думка, що така атака, у розрізі активного бомбардування сил ІД і терактів у Парижі, була лише питанням часу. «Бельгія ввела 225 солдатів на вулиці Брюсселя. Це війна», – завершила свою колонку Делво, зазначивши, що такого не було з часів Другої світової війни.
Ілля Кабачинський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас