Lego - краща інвестиція, ніж акції та золото? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Lego - краща інвестиція, ніж акції та золото?

Особисті фінанси
1962
Британская газета The Telegraph пише, що конструктори Lego — більш вигідні інвестиційні інструменти. Однак самі інвестори просять не обманюватися
Дитяча іграшка як високоприбутковий інструмент. Британські журналісти з The Telegraph з’ясували, що інвестиції у конструктори Lego — набагато вигідніші, ніж вкладення в золото, цінні папери або банківські депозити. За останні 15 років інвестиції в акції на Лондонській біржі принесли середній дохід в 4%, золото — близько 10%, а депозити — менше 3% річних, підрахували в газеті. У той час як на конструкторах Lego можна було заробити 12% і навіть 36% річних, саме на стільки подорожчали набори, куплені 15 років тому, за умови, що їх, звичайно, не розпакували і не використовували. З проханням оцінити конструктори Lego як інвестицію видання звернулося до керуючого активами Міжнародного фонду приватних інвестицій Олександра Душкіна:
“Ставитися до ідеї інвестування в набори Lego треба з гумором і думати в тому сенсі, чи сподобаються вони вам чи вашим дітям, тому що Lego купують собі і люди не тільки в дитячому віці і не тільки для дітей. Треба до цього ставитися з розумінням того, наскільки Lego поширилося як ідея, як іграшка. Але ставитися до цього як до інвестиційної ідеї, мабуть, не варто. Я навіть чув про якісь Lego-манії, коли цілком успішні бізнес-інвестиційні аналітики з Уолл-стріт, які мають гроші в кишені, крадуть Lego у величезних обсягах. Їх в кінцевому результаті ловлять на цьому, заарештовують, садять у в’язницю, навіть такі випадки відомі. Я пам’ятаю, що якийсь бідний чоловік крав Lego у величезних обсягах, на 30 тисяч доларів накрав”.
Випадок, про який говорить аналітик, стався три роки тому. Віце-президент компанії SAP Томас Лангебах був засуджений на місяць в’язниці за крадіжки наборів Lego. Успішний менеджер в магазині наклеював на більш дешеві конструктори цінники з дорогих наборів, які потім купував за дуже низькою ціною. Частину вкрадених іграшок він власноруч зібрав, а частину продав на E-bay.
Повертаючись до теми інвестицій в дитячі конструктори. В які ще подібні «інструменти» можна спробувати вкластися?
Євген Коган, президент компанії «Московські партнери»
«Можна навести ще 20, 30, а то і 40 ідей, які вистрілили і які стали більш цікавою інвестицією, ніж багато іншого. Можна навести биткоїни, які теж чомусь стали набагато дорожчими, хоча більшість населення Землі досі не розуміє, що це таке. До речі, ваш покірний слуга теж не до кінця врубається. Так ось, знаєте, в житті є місце казці. Це перше. Друге — в житті завжди є місце божевільним людям, які готові платити все дорожче і дорожче за речі, абсолютно дивні, незрозумілі, але якісь чудові. А інвестувати, ви знаєте, напевно, що інвестувати треба, перш за все, в своїх дітей, у себе, в любов, а вже потім у все це інше. Поки тренд по Lego позитивний, це я кажу, як трейдер, чому б ні? Можна інвестувати і в Lego. Чорт його знає, важко сказати, що буде перспективним років через 10, можливо, найцікавішою інвестицією буде пляшка чистої води. Я не відкидаю».
За даними The Daily Telegraph, найвигіднішим конструктором Lego став набір під назвою Corner Cafe, нині знятий з виробництва. 8 років тому він коштував 90 фунтів, зараз — 2069, відповідно, прибутковість склала 287% річних.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас