Активи енергокомпаній потрібно переоцінити, - голова НКРЕКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи енергокомпаній потрібно переоцінити, - голова НКРЕКУ

Енергетика
197
Глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Дмитро Вовк виступає за переоцінку бази активів енергокомпаній при їх переведенні на стимулююче регулювання (RAB-регулювання).
“Чи потрібно робити переоцінку при запуску? Так, це основа при переході, так як потрібно визначити вартість використовуваних активів. Більш того, багато країн проводять переоцінку щорічно”, – зазначив він на своїй Facebook-сторінці.
Глава НКРЕКУ також вважає, що ставка прибутковості для старих і нових активів повинна бути зафіксована на єдиному рівні.
“Ставки прибутковості повинні відображати вартість капіталу і бути рівними як для старої, так і для нової бази, і бажано регулярно оновлюватися. Інакше як мінімум втрачається вартість державних пакетів, нерівне ставлення до власності державної (” Укртрансгаз “, де єдина повноцінна ставка) і приватної “, – зазначив він.
Вовк впевнений, що оптимізувати діяльність енергокомпаній і досягти зниження витрат можна тільки при впровадженні RAB-регулювання і перехід на систему електронних закупівель Prozorro в сфері транспортування / розподілу електроенергії і газу.
Як повідомлялося, НКРЕКУ готова до впровадження стимулюючого регулювання для пілотної групи обленерго у квітні.
Раніше затверджена НКРЕКУ методика передбачала встановлення різних ставок прибутковості на стару і нову регуляторну базу. Впровадження Prozorro не передбачалося.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас