Українці самі обиратимуть тарифи на світло, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці самі обиратимуть тарифи на світло, - експерти

Особисті фінанси
5340
Зарубіжні експерти запевняють, що Україна здатна формувати енергетичну галузь, після чого українці самі зможуть вибирати, за якими тарифами платити за світло, і навіть визначати компанію постачальника цієї послуги.
Про це йшла мова на V українському форумі з питань конкуренції, який відбувся днями в Києві.
Стримує реформи надмірний адміністративний контроль держави на енергетичному ринку. Нещодавно Антимонопольний комітет виявив ознаки колективної монополії, але експерти запевняють – в умовах, коли ринок енергетики контролює держава, звинувачувати в подібному виробників електроенергії не можна.
“Сьогодні їх ринкова сила дорівнює нулю, – пояснює екс-глава Мінпаливенерго Сергій Єрмілов. – Ринок – це коли сам ринок визначає вартість товару. Сьогодні вартість товару визначається державою”. Тотальний контроль може призвести до банкрутства енерговиробників. “Є всі ознаки того, що стовідсоткова державна регуляція є основною причиною, яка стримує конкурентні відносини”, – додав віце-президент всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква.
Нагадаємо, що саме конкуренція на ринку енергетики – обов’язкова умова ЄС для асоціації. У приклад нам ставлять Швецію, де, замість того, щоб розділяти великі компанії, відкрили ринок. У свою чергу в АМКУ обіцяють піти назустріч енергетикам і обговорити результати розслідування з компаніями та експертами. “Ми плануємо в кінці квітня розпочати публічні слухання і забезпечити всі ваші процесуальні права”, – пообіцяла енергетикам перший заступник голови АМКУ Марія Нижник.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас