Нацдепозитарій перероблять під Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацдепозитарій перероблять під Європу

Казна та Політика
307
Голова Центрального депозитарію цінних паперів Литви Міндаугас Бакас переміг у конкурсі на відбір нового керівника Національного депозитарію України. Йому належить реформувати роботу українського депозитарію за європейськими стандартами, щоб захистити права інвесторів. Досягти цього самотужки буде неможливо.
Кадри ззовні
Литовець Міндаугас Бакас став переможцем конкурсу на посаду голови Національного депозитарію України (НДУ). Конкурсна комісія вибрала його з чотирьох фіналістів. «Ми будемо рекомендувати наглядовій раді його кандидатуру», – сказав голова конкурсної комісії, член НКЦПФР Олександр Панченко. Засідання наглядової ради НДУ з цього питання відбудеться сьогодні. Якщо рада підтримає Міндаугаса Бакаса, акціонери затвердять призначення на зборах 26 квітня.
Олександр Панченко пообіцяв, що Міндаугас Бакас отримає карт-бланш на кадрове оновлення НДУ. «Він зможе взяти до команди тих, кого вважатиме за потрібне. Вочевидь, серед них будуть не тільки експати, а й українські фахівці, які добре знайомі з нашими реаліями та умовами роботи. В першу чергу ми запропонуємо йому в помічники тих кандидатів, які подавали заявки на посаду керівника», – розповів Олександр Панченко. Нинішньому керівнику НДУ Геннадію Журову і членам правління запропонують залишитися. «Інше питання, чи погодяться вони працювати з новим керівником», – риторично зауважив чиновник.
Міндаугас Бакас раніше не був відомий в Україні. У 1997-2001 роках він розвивав депозитарне обслуговування в SEB bankas, а в 2001-2007 роках керував ідентичним сектором в Swedbank. З лютого 2007-го він працював директором департаменту з розвитку ринку фондової біржі NASDAQ OMX Vilnius. А в січні 2012-го – очолив Центральний депозитарій цінних паперів Литви, яким керував протягом останніх чотирьох років. «Він має досвід застосування евродиректив і оновлення програмного забезпечення депозитарію», – пояснює вибір Олександр Панченко.
Європейським шляхом
Конкурс на посаду керівника НДУ наглядова рада оголосила ще 11 грудня. «З огляду на необхідність більш активного розвитку НДУ і посилення його функцій, зокрема, введення кращих світових стандартів депозитарного обслуговування, внесення системних змін в роботу програмно-технічного комплексу депозитарію та інших змін, які дозволять прийняти рішення про консолідацію депозитарного обліку всіх цінних паперів, емітованих в Україні, та іноземних цінних паперів, члени наглядової ради вирішили провести публічний відбір кандидатів на посаду керівника НДУ», – пояснили тоді своє рішення в установі.
Конкурсна комісія отримала 30 заявок, з яких 16 – від нерезидентів (в тому числі – трьох громадян Росії), а 14 – від українців. «З Росії подавали заявки дуже сильні кандидатури, але було прийнято рішення не обирати їх за політичними мотивами», – уточнив голова комісії.
Окрім Міндаугаса Бакаса у фіналі змагалися Ангел Рабаджійські (член Ради директорів центрального депозитарію Болгарії), Руслан Магомедов (директор компанії «Аструм Капітал») і Андрій Порада (голова управління депозитарної діяльності Райффайзен Банку Аваль). Шанси мала також голова центрального депозитарію Румунії Адріана Танасу. «Для мене було одкровенням, що Румунія помітно вийшла вперед в питанні депозитарної системи. Адріана більше 10 років очолювала депозитарій, фактично будувала його з нуля, впроваджувала євродирективи. Але для неї є неприйнятним переїзд до України, тому вона відкликала свою кандидатуру», – пояснив Олександр Панченко.
На останньому етапі конкурсна комісія керувалася принципом «рівновіддаленості кандидата від політики, олігархів та бізнес-груп». «Члени комісії вирішили, що ми повинні залучити в депозитарну систему «нову кров» – нових неангажованих людей. У нас були кандидати з досвідом роботи в українській депозитарній системі, але ми вирішили віддати перевагу людям без досвіду роботи в самому НДУ, але з баченням того, яку депозитарну систему потрібно будувати», – говорить Олександр Панченко.
Одного знання замало
Результати конкурсу передбачувані, враховуючи «вступні» критерії комісії. «Спочатку був меседж, що очолити Нацдепозитарій має нерезидент. Інакше немає сенсу міняти керівника. Він (нерезидент. – ред.) зможе і залучити іноземні інвестиції для розвитку української депозитарної системи, і впровадити європейські стандарти в НДУ. Наскільки мені відомо, Ангел Рабаджійські набагато слабкіший за Міндаугаса Бакаса. До того ж він не знає ані української, ані російської мови», – розповів співрозмовник FinClub, знайомий з процесом відбору претендентів, про слабкі сторони іншого фіналіста-нерезидента – болгарина Ангела Рабаджійські.
Оцінювати професійний рівень переможця конкурсу учасники ринку не поспішають. «Поки оцінити результат можуть тільки члени конкурсної комісії. Тільки вони знають усіх кандидатів та їхні бачення розвитку інфраструктури фондового ринку», – вважає президент ПАРД Олексій Кий.
Успіх реформи Нацдепозитарію залежатиме від нового складу правління, а не лише від одного голови. «Адже якби у чинного керівника депозитарію був карт-бланш щодо формування команди та якийсь період для маневру, то результати його роботи могли б бути іншими. Головне те, що у Міндаугаса Бакаса є практичний і досить успішний досвід проведення реформи інфраструктури в трьох прибалтійських країнах», – говорить Олексій Кий.
«Мінусом» учасники ринку вважають те, що депозитарний ринок Литви вдесятеро менше за український – нібито це впливає на професіоналізм. Ще одна «проблема» – пан Бакас не знайомий з «нюансами» приватизації в Україні, яка незабаром повинна активізуватися. «Гадаю, йому знадобиться час для адаптації до її масштабів та особливостей», – зазначив Олексій Кий.
До того ж у багатьох питаннях – фінансування або зміна законодавства – зрушення залежать від зовнішніх факторів. «Реформи в депозитарній системі дійсно потрібні. У грудні 2014 року був гучний скандал на фондовому ринку, так звана справа Фойла, коли депозитарна система України показала свою неспроможність у захисті депозитарних активів іноземних інвесторів. Але відтоді нічого не змінилося в законодавчій і нормативній базі. Немає навіть проектів змін. І про плани таких змін теж ніхто не знає через відсутність програми реформ. Програма реформ, в тому числі в депозитарній системі, – це першочергове завдання НКЦПФР», – вважає член Ради АУФТ Сергій Антонов.
«Нацдепозитарію потрібен сильний керівник з сильним характером, який міг би лобіювати в парламенті прийняття необхідних законів. Інакше все зведеться до того, що необхідні ринку реформи депозитарної системи зупиняться на етапі проходження НКЦПФР і Кабміну», – говорить співвласник фондової компанії «Фінекс-Україна» Ігор Когут.
Руденко Виктория
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас