КС дозволив Раді приймати в цілому зміни до Конституції на будь-якій наступній після першого читання сесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КС дозволив Раді приймати в цілому зміни до Конституції на будь-якій наступній після першого читання сесії

Казна та Політика
219
Конституційний Суд дозволив Верховній Раді приймати в цілому проект змін до Конституції на будь-якій наступній черговій сесії після тієї, на якій зазначений законопроект був прийнятий у першому читанні.
Про це сказав голова КС Юрій Баулін.
Таким чином, Конституційний Суд дав офіційне тлумачення положення ст. 155 Конституції “наступна чергова сесія”.
У статті 155 Конституції закріплено, що законопроект про внесення змін до Основного закону, попередньо схвалений 226 депутатами, вважається прийнятим, якщо за нього проголосували не менше ніж 300 депутатів на наступній черговій сесії (ст. 155 Конституції – це розділ 13 Основного закону, зміни до якого, як і до розділу 1 і 3, мають бути затверджені після прийняття Радою всеукраїнським референдумом).
КС розтлумачив, що в цій статті йдеться про можливість приймати зміни до Конституції саме на черговій, а не на позачерговій сесії.
Щодо слова “наступна” КС зазначив, що в законодавстві вона вживається в різних значеннях.
КС зазначив, що Рада може встановити в регламенті, на якій саме наступній сесії можна приймати в цілому зміни до Основного закону.
“Конституційний Суд зазначає, що Верховна Рада може передбачити у регламенті Ради можливість прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції як закону на пізнішій черговій сесії Ради”, – сказано в рішенні суду.
Представник парламенту в КС Анатолій Селіванов відмовився коментувати вказане рішення, пославшись на те, що не бачив повний текст.
Нагадаємо, 20 січня депутати Ради звернулися в КС з проханням розтлумачити положення ст. 155 Конституції “наступна чергова сесія” для визначення кінцевого терміну прийняття в цілому змін до Основного закону в частині децентралізації. 28 січня Рада передбачила в регламенті норму, згідно з якою прийнятий в першому читанні і не розглянутий в цілому на наступній черговій сесії проект змін до Конституції можна розглядати на наступній після неї черговій сесії.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас