Невтішний прогноз: Україна чекає новий стрибок цін на продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невтішний прогноз: Україна чекає новий стрибок цін на продукти

Особисті фінанси
13321
Останні два місяці українці спостерігають зниження цін на деякі продукти. Помітно подешевшали яйця – ціна впала з 23 гривень за десяток до 17-18 гривень. Вартість так званого “борщового набору” (цибулі, буряка, моркви, капусти) знизилася майже на 10%. Подешевшали і цитрусові – зараз кілограм мандарин і апельсин можна купити в межах 25 гривень за кілограм, хоча ще пару місяців назад ціни на ці заморські фрукти починалися від 30 гривень.
“Найбільше подешевшали яйця – на 24,4%. На 2,5-0,7% знизилися ціни на сало, фрукти, м’ясо та м’ясопродукти, рис”, – коментують в Державній службі статистики.
Втім, експерти кажуть, що продуктова дефляція – явище тимчасове, і пророкують нове зростання цін.
Причини для чергового зростання цін дійсно є. Наприклад, в березні завжди дорожчає зберігання на складах. До того ж, запаси овочів з минулого врожаю закінчуються, а до нового ще далеко. Всі разом це стимулює зростання цін на овочі.
Крім традиційного сезонного підвищення, є й інші фактори – зростання цін на комунальні послуги та паливо. “І, хоча перевізники знижують ціни на 1-1,5 гривні за кілометр, зростає ціна на бензин, а це безпосередньо впливає на собівартість продукції. Крім того, на початку року багато переглядають заробітну плату своїх співробітників”, – відзначає приватний підприємець, що спеціалізується на продажу овочів, Максим Говорун.
За його прогнозами, ціни на “борщовий набір” більше знижуватися не будуть, навіть навпаки, до кінця березня трохи зростуть. Молоді овочі, які прийдуть на зміну торішнім, цієї весни будуть на 10-15% дорожче, ніж в минулому році.
Щодо стабільними будуть ціни на помідори та огірки. “Помідори залишаться в межах 35-45 гривень за кілограм, а огірки – в межах 40-45. Ціни на них знижуватися не будуть до середини травня”, – вважає Говорун.
Справа в Великий піст, наступного за ним Великоднем і травневих святах – в такі періоди попит на ці овочі особливо високий. Зате в період Посту відчутно – на 5-10 гривень за кілограм – може подешевшати сало, а ось м’ясо, яйця, “молочка” і сири дешевшати не будуть. Навпаки, до Великодня ціни на ці продукти харчування можуть вирости на 3-5 гривень.
Крім того, існує валютний фактор, що може вплинути на продукти, що імпортуються (сухофрукти, морепродукти і т.і.)
Також подорожчає, правда, не настільки відчутно як інші види продуктів, цукор. Ще в січні Кабінет Міністрів підвищив мінімальну ціну на буряковий цукор на 40% – до 9078,87 гривень за тонну. Це відіб’ється на роздрібній ціні цукрового порошку і побічно торкнеться ціни на солодощі.
Відзначимо, за оцінками дослідницької компанії Research and Branding Group, більше 65% українців заощаджують на їжі. І це були дані на середину минулого року, без урахування осіннього зростання цін на продукти.
Зараз у середньостатистичної української сім’ї на продукти йде близько 40-45% доходів. Для порівняння: у європейській – не більше 20%. Але це не означає, що європейці їдять менше українців. Справа – в мізерних доходах наших співвітчизників.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас