«Укрнафта» без Коломойського: що вдалося врятувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Укрнафта» без Коломойського: що вдалося врятувати

Енергетика
1388
Керівництво ПАТ «Укрнафта» ініціювало проведення процедури досудової санації компанії, щоб вирішити питання погашення податкової заборгованості. За словами глави «Укрнафти» Марка Роллінза, 15 березня, під час зустрічі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком і міноритарними акціонерами, він їм пояснив, що для виплати податкового боргу в 10,2 млрд гривень компанії потрібен рік розстрочки. Роллінз запевняє, що сторони погодилися з його доводами, і вже наступного тижня відбудеться засідання наглядової ради, яка прийме необхідні процедурні рішення.
Також Роллінз повідомив, що повернення грошей з боку дебіторів «Укрнафти» могло би прискорити погашення податкових боргів. При цьому він обмежився згадкою тільки одного боржника − НАК «Нафтогаз України», який у 2006-2011 роках забрав газ «Укрнафти», але не сплатив його повністю. Ще наприкінці 2015 року менеджери «Укрнафти» повідомляли, що, за їхніми підрахунками, борг становить майже 50 млрд гривень. У свою чергу, НАК не визнає ніяких боргів, і заявляє, що газ було відібрано і використано законно. Консенсусу в цьому питанні поки що не видно.
Роздача авансів
Щоб цього не сталося, Роллінз і пропонує провести досудову санацію, яка дозволить збільшити термін погашення боргу й узгодити дати надходження фінансів і виплати на рахунки Державної фіскальної служби (ДФС). Для розробки плану санації має зібратися наглядова рада, потім цей план необхідно затвердити на зборах акціонерів, а далі − провести збори кредиторів і отримати їхню згоду. Особливо важлива тут згода ДФС − найбільшого кредитора «Укрнафти».
Після цього суд своїм рішенням запускає процедуру санації в дію. Для проходження всіх етапів буде потрібно мінімум три місяці.
Марк Роллінз сподівається, що НАК «Нафтогаз України» поверне хоча б частину недоплачених за газ грошей. Однак після того як з’явилися зведені дані щодо дебіторської заборгованості «Укрнафти», вести переговори з НАКом стало набагато складніше. І цьому є логічне пояснення: в той час як «Укрнафта» не платила податки в бюджет, і навіть дивіденди акціонерам, вона дозволяла собі виплачувати авансові платежі на мільйони і мільярди гривень маловідомим компаніям за готові нафтопродукти, товари і обладнання, а також послуги, які, втім, так і не було поставлено/надано.
«Укрнафта» без Коломойського: що вдалося врятувати
Forbes нарахував 24 компанії, які мали поставити «Укрнафті» нафтопродукти, але до кінця цього не зробили. Всього ж у переліку близько 100 компаній, які отримали авансові платежі. Серед них − усі обленерго, на території яких працюють свердловини «Укрнафти». Як повідомив Марк Роллінз, сьогодні «Укрнафта» ретельно вивчає своїх дебіторів, а також проводить ревізію за всіма їхніми боргами: де продукція, за яку вже заплачено, і які терміни порушено. Також «Укрнафта» розглядає можливість самостійно передавати Кременчуцькому НПЗ на переробку нафту на умовах толінгу, щоб постійно залишатися власником сировини.
Втім, двом компаніям борги вже списано як безнадійні. У першому випадку це борг Стахановського заводу феросплавів, який знаходиться на окупованій території Донбасу і, за деякими даними, майже повністю знищений. У другому − понад 1,5 млрд гривень списано ТОВ «Ріаліз ОЙЛ», причому на якій підставі − незрозуміло. Велика ймовірність, що частину боргу спишуть і ТОВ «Котлас».
У семи господинь нафта не оплачена
ТОВ «Котлас» засвітилося в ще одному списку дебіторів «Укрнафти». З березня по вересень 2015 року державний нафтовий монополіст продав на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ) п’яти фірмам нафти і газового конденсату на 8,7 млрд гривень. Фірми в торгах брали участь, але грошей не платили. Все це відбувалося до приходу Роллінза в компанію, тому він не може нічого коментувати. Хоча люди, які віддавали нафту «за так», і сьогодні − на керівних постах.
«Укрнафта» без Коломойського: що вдалося врятувати
У ході підготовки статті редакція відправила запит і в МЕРТ. Відповіді на нього Forbes не отримав, але з’ясував, що разом із МЕРТ відповідальність за те, що відбувається, несе і Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Відповідно до їхнього спільного наказу від 22 січня 2015 року, в аукціонний комітет входять по три представники МЕРТ і Міненерговугілля, і чотири представники НАК «Нафтогаз України».
Саме від міністра Володимира Демчишина йшла ініціатива, щоб «Укрнафта» самостійно вибирала собі біржу для торгів, це і закріплено в постанові Кабміну №570. А міністр Абромавічус у ході оптимізації ввіреного йому міністерства скоротив відділ, який регулював роботу бірж і електронних майданчиків. Сьогодні ці функції намагаються передати Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, але поки що біржі в Україні фактично самі по собі.
Але, як вдалося з’ясувати Forbes (згідно з наявними в розпорядженні редакції фінансовими звітами «Укрнафти»), вона взагалі нічого не отримувала, тому що ніякої оплати за нафту не проводилося. І при цьому за півроку ніхто з учасників Аукціонного комітету не помітив відсутності платежів. Хоча і з боку МЕРТ, і з боку Міненерговугілля до комітету увійшли люди, які вже мали багаторічний досвід подібної роботи. Тобто докорінного оновлення кадрового складу майже не відбулося.
Залишається відкритим питання: як акціонери, в тому числі й держава, збираються повернути гроші за куплену, але неоплачену нафту, і хто понесе відповідальність за подібний непрофесіоналізм. Адже борг у 8,7 млрд гривень − це фактично три чверті податкових боргів «Укрнафти» за останні кілька років.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас